• Search form

Zajednički projekti muzeja, instituta i zavoda

/ Kulturno nasledje

dr Marko Popović, dr Ljiljana Gavrilović, dr Smilja Marjanović Dušanić, dr Miroslava Kostić

ZAJEDNIČKI PROJEKTI MUZEJA, NAUČNIH INSTITUTA I ZAVODA ZA ZAŠTITU SPOMENIČKOG NASLEĐA
(abstrakt)

Ključni problemi funkcionisanja
- Nedovoljna koordinacija i saradnja među institucijama posebno kada su u pitanju angažovanja naučnih kadrova
- Zatvaranje institucija u sopstvene okvire u realizaciji programa, bez obzira na realnu kadrovsku opremljenost

Zajednički projekti muzeja, instituta i zavoda

dr Marko Popović, dr Ljiljana Gavrilović, dr Smilja Marjanović Dušanić, dr Miroslava Kostić

ZAJEDNIČKI PROJEKTI MUZEJA, NAUČNIH INSTITUTA I ZAVODA ZA ZAŠTITU SPOMENIČKOG NASLEĐA
(abstrakt)

Ključni problemi funkcionisanja
- Nedovoljna koordinacija i saradnja među institucijama posebno kada su u pitanju angažovanja naučnih kadrova
- Zatvaranje institucija u sopstvene okvire u realizaciji programa, bez obzira na realnu kadrovsku opremljenost
- Nezadovoljavajuća kadrovska situacija u institucijama što je posledica veoma loše vođene kadrovske politike tokom protekle dve decenije. U pojedinim institucijama, posebno u službi zaštite vrlo oštro je izražen nedostatak odgovarajućih kadrova sa iskustvom koji se sada više ne može nadomestiti čak ni angažovanjem stručnjaka iz drugih institucija.

Primer: arhitekte-konzervatori
- Veoma teško stanje kod izbora i zapošljavanja mladih kadrova
- Izražen nepotizam i kriterijumi po partijskoj pripadnosti koji su, ima se utisak, sada prisutniji nego u vreme komunističkog režima
- Za razliku od prakse šezdetih godina, u muzejima i zavodima za zaštitu, evidentna je destimulacija naučnog rada i podsticaja za stručno usavršavanje kadrova
- Problem finansiranja kulturnih delatnosti (muzeji, spomenička zaštita) budući da su izdvajanja za kulturu u Srbiji među najnižim u Evropi

Zajednički projekti muzeja, naučnih instituta i zavoda za zaštitu spomeničkog nasleđa: pozitivna praksa i moguća buduća rešenja

U cilju prevazilaženja postojeće situacije i uspostavljanja čvršće međusobne saradnje između muzeja, zavoda za zaštitu, naučnih instituta i fakulteta, potrebno je stimulisati zajedničke projekte. Budući da u tome smislu ima i pozitivnih primera, koji bi mogli da budu model uspostavljanja buduće saradnje između odgovarajućih institucija, iznosimo nekoliko uzornih primera:

1) Gamzigrad – spomenik svetske baštine
U radu na Gamzigradu angažovane su tri institucije – Arheološki institut, Republički zavod za zaštitu i Muzej u Zaječaru. Arheološki institut je angažovan u celokupnom istraživačkom procesu, u saradnji sa inostranim naučnim institucijama (Nemačka), Republički zavod rukovodi svim radovima na konzervaciji, restauraciji i prezentaciji spomeničkog kompleksa, dok brigu o pokretnim arheološkim nalazima, odnosno, konzervaciji i muzeološkoj obradi, vrši Muzej u Zaječaru. Ova institucija se stara o redovnom održavanju spomeničkog kompleksa i njegovoj turističkoj eksploataciji. Svi radovi na spomeničkom kompleksu se izvode u neposrednoj međusobnoj saradnji pomenutih institucija.

2) Caričin grad
Po sličnom modelu organizovan je i projekat Caričinog grada (Iustiniana Prima). Istraživačkom komponentom rukovodi Arheološki institut u saradnji sa stručnjacima CNRS iz Francuske i iz Ecole française de Rome. Konzervatorsko.restauratoske radove izvodi Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu uz neposredno učešće stručnjaka iz Arheološkog instituta. Muzej u Leskovcu nadležan je za čuvanje, muzeološku obradu i izlaganje pokretnog arheološkog materijala.

3) Jakov Orfelin i njegovo doba
Reč je o projektu koji podrazumeva saradnju tri institucije: Matice Srpske, Galerije Matice Srpske i Instituta za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Rezultat saradnje bila je priprema i objavljivanje monografije čiji je autor saradnik Instituta za istoriju umetnosti, a zajedničko je izdanje Matice Srpske i galerije MS, ustanova koje su uspele da očuvaju kontinuitet svog kulturnog rada za opštu nacionalnu korist. Izlazak monografije pratila je odgovarajuća izložba i ciklus predavanja organizovanih u Galeriji MS, što je bilo u skladu sa namerom da se podstakne naučni rad kao jedna od nezaobilaznih aktivnosti Galerije.

4) Etnološki atlas Srbije
Projekat se realizuje u saradnji Etnografskog instituta SANU i Etnografskog muzeja iz Beograda. Cilj izdavanja atlasa je evidencija različitosti materijalne, socijalne i duhovne kulture na području Republike Srbije, koji predviđa evidenciju, pregled i sintetičku obradu (digitalizaciju) velikog sakupljenog etnološkog materijala. Time se vrši sinteza kulturnih elemenata regiona i utvrđuje se njihova geografska distribucija. Umrežavanje navedenih institucija, kao i lokalnih muzeja predstavlja bitnu tačku međusobne saradnje koju projekat predvidja. Time bi se na valjan način mapiralo kulturno nasleđe, kao i recentno stanje tradicionalne, savremene i popularne kulture u Srbiji.

Konferencija "Kulturna politika u oblasti kulturnog nasleđa i transformacija institucija", Beograd, 22-23.5.2009.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav