• Search form

11.03.2024 | 12:30

Konkurs galerije AKC Gnezdo za izlaganje u sezoni 2024/25.

Alternativni kulturni centar “Gnezdo” u Kruševcu raspisao je poziv za učešće u galerijskom programu u sezoni 2024/25. godine. Prihvataju se prijave pojedinaca i pojedinki, udruženja i neformalnih grupa, koje će sadržati umetnički koncept izlagačke aktivnosti u oblasti vizuelnih umetnosti i performansa.
 
Umetnici i umetnice su pozvani da prijave koncept celokupne izložbe i/ili performansa, a ne već postojeće radove, jer “Gnezdo” želi da izazove i podrži nova promišljanja i produkcije, posmatrajući umetnost kao poziv na promišljanje i razgovor. Na taj način želi da doprinese razvoju scene, kako u Kruševcu, tako i u razmeni s kolegama i koleginicama iz drugih sredina.

Umetnički koncept izložbe treba detaljno tekstualno razraditi, a ako je potrebno upotpuniti skicama, fotkama radova, zamislima u vezi sa katalogom ili nekom propratnom aktivnošću koja će kontekstualizovati izložbu. Tako ekspliciran umetnički koncept, sa kratkom biografijom autora ili autorke odnosno izlagača ili izlagačice, treba dostaviti elektronski na akc.gnezdo@gmail.com, sa naznakom “Prijava za konkurs galerije AKC ”Gnezdo” za sezonu 2024 / 25" u naslovu mejla.
 
Četvoročlani savet galerije AKC “Gnezdo” će oceniti svaku prijavu prema sledećim kriterijumima:
 
1) Interakcija sa jedinstvenim tehničkim, fizičkim i vrednosnim karakteristikama izlagačkog prostora AKC “Gnezdo” (ovde će se sa najviše bodova ocenjivati one prijave u kojima se promišlja sistem vrednosti kojima se “Gnezdo” vodi, kao i one prijave koje streme da se vizuelno uklope u specifični izlagački prostor. Tendencija galerije AKC “Gnezdo” je da razvije svoje vizuelne potencijale i da svoj sistem vrednosti drži permanentno u prizmi umetničkog razmatranja).
 
2) Preispitivanje odnosa autor - delo - publika (ovde će se sa najmanje poena ocenjivati prijave u kojima je odnos autor - delo - publika klasičan i standardan, a sa najviše poena će se ocenjivati one prijave u kojima se publika stavlja u ulogu autora i u kojima se očekuje aktivno učešće publike u tumačenju ako ne i u stvaranju dela. Tendencija AKC “Gnezdo” je da bude osim kulturnog i društveni centar, da uključi svoju zajednicu u kreativni proces i da razvije što direktnije i što više kreativne potencijale svoje zajednice).
 
3) Preispitivanje odnosa umetničke produkcije i savremenog društva na Balkanu (ovde će se sa najmajne poena ocenjivati prijave u kojima se ne promišlja o položaju i ulozi umetnosti u modernom društvu, a sa najviše poena one prijave koje taj odnos duboko i objektivno promisle. AKC “Gnezdo” želi da što aktivnije promisli položaj i ulogu stvaralaštva u današnjem društvu).
 
Stručni savet galerije AKC “Gnezdo” čine: samostalni umetnik, kulturni radnik Luka Knežević - Strika, dr društ. human. nauka - umetnost i mediji Marko Đorđević, samostalna umetnica, programska koordinatorka AKC “Gnezdo” Kaća Dimitrijević i prof. srpskog jezika i književnosti, koordinator za tehničku podršku AKC “Gnezdo” Nenad Dimitrijević.

Biće razmotrene samo prijave koje stignu pre 15. maja 2024. godine. Savet će se potruditi da obaveštava sve koji su se prijavili o statusu prijave, kao i da postavi pitanja u vezi sa prijavom. Rezultati konkursa će biti objavljeni najkasnije 15. juna 2024., na sajtu i na društvenim mrežama AKC "Gnezdo", a o njima će biti obavešteni svi koji su se prijavili posebno.
 
AKC "Gnezdo" Naglašavamo da se prijavljuje koncept izložbe, a ne sama dela koja će biti izložena. Moguće je prijaviti radove koji su u procesu nastajanja ili koji još nisu ni započeti, mogu se prijaviti i gotovi radovi, ali se moraju staviti u novi kontekst, mora im se dodati novo značenje sa kojim nisu pre izlagani. AKC "Gnezdo" ohrabruje sve koji se prijavljuju da budu što eksplicitniji u objašnjavanju povezanosti njihove prijave sa kriterijumima konkursa.
 
Na konkursu će biti dodeljene nagrade. Prijava sa najviše osvojenih poena biće nagrađena sa 65.000 dinara i pokrićem za putne troškove izlagača odnosno izlagačica, troškove produkcije novih i radova u nastajanju i produkcije izložbe (materijali, štampanje kataloga, gorivo, autobuske karte, troškovi isporuke radova, itd. u visini do 30.000 dinara). Druga i treća nagrada će uključiti pokriće za produkciju izložbe i putne troškove izlagača ili izlagačica (do 30.000 dinara). Očekuje se da će nagrađeni koncepti biti sprovedeni, a o terminima će se pregovarati posle odluke o tome koje prijave su nagrađene.

Konkurs za kategoriju mladih sa teritorije Rasinskog okruga biće raspisan naknadno.
 
Konkurs je podržao European Endowment for Democracy.

*U prilogu: plan AKC Gnezda

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav