• Search form

15.03.2016 | 20:23

Janežiču nagrada Bojan Stupica

Janežiču nagrada Bojan Stupica

Slovenački reditelj Tomi Janežič dobitnik je nagrade “Bojan Stupica” Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) za 2015. godinu - za režiju predstave “Opera za tri groša”.

Janežič je nagrađen u konkurenciji od 20 premijerno izvedenih predstava u profesionalnim pozorištima u Srbiji u proteklom dvogodišnjem periodu - od 1. aprila 2013. do 31. marta 2015. godine.

Nagrađena predstava “Opera za tri grošaBertolda Brehta i Kurta Vajla nastala je kao koprodukcija Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” na Cetinju i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Žiri je odlučio da dodeli nagradu Janežiču većinom glasova, a činili su ga: reditelj Boris Liješević (predsednik i prethodni laureat), dramaturg i pozorišni kritičar prof. Boško Milin i dramaturg i dramski pisac Željko Hubač.

Nagrada “Bojan Stupica” sastoji se od plakete sa likom Bojana Stupice, rad akademskog vajara Stevana Bodnarova, kao i od unikatne diplome na pergamentu čiji je autor akademski slikar i scenograf Geroslav Zarić i od novčanog iznosa.

Dodelu nagrade “Bojan Stupica” finansijski podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Janežič je 31. dobitnik te najugledne i najznačajnije nagrade za pozorišnu režiju UDUS-a.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav