• Search form

06.05.2016 | 14:23

Gluvi telefoni, zatvorena vrata

Gluvi telefoni, zatvorena vrata

Inicijativa Kulturnjaci 2016 ponovo je pozvala 6. maja hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića na sastanak povodom zahteva za smenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je podržalo više od 4.700 kulturnih radnika i građana, kao i mnogobrojni evropski i svetski intelektualci i umetnici.

Budući da ni posle tri meseca od prvog apela na Oreškovića nije dobila bilo kakav odgovor, što smatra nedopustivim, inicijativa Kulturnjaci 2016 zamolila je premijera da shvati ozbiljno njen poziv na sastanak na kojem bi mu uručila prikupljene potpise i izložila argumente za stav da Hasanbegović ne bi smeo da bude ministar kulture Hrvatske.

“Smatramo da građani ove zemlje imaju pravo zahtevati Vaš jasan stav i nedvosmislenu osudu svakog oblika fašizma, revizionizma i relativizovanja antifašističkog nasleđa. Smena ministra Hasanbegovića, koji od dolaska na čelo Ministarstva kulture, kontinuirano ruši ugled hrvatske kulture i sistematski uskraćuje podršku projektima, mrežama, organizacijama i ustanovama koje svojim radom kritikuju politički ekstremizam, bio bi Vaš najjasniji izraz te osude”, poručili su Kulturnjaci 2016 premijeru. 

U otvorenom pismu podsetili su i na izjavu koju je Orešković dao 4. maja za Media servis u vezi sa podrškom Hasanbegoviću i brojnim kritikama.

Orešković je tada rekao da Hasanbegović “apsolutno ima” njegovu podršku i da je i “kritika uvek dobrodošla” u svakoj demokratiji, ali da ministar kulture “vrlo dobro radi svoj posao i da će se to pokazati kroz vreme”.

Kulturnjaci 2016 podsetili su, međutim, da su na delu svakodnevni napadi na hrvatske umetnike koji “proizlaze iz politike i retorike ministra kulture Hasanbegovića, članova Vlade RH i dela desno orijentisanih medija i pojedinaca”. Poruke mržnje i netolerancije, prozivke i uvrede, napadi na pravo javnog izražavanja i drugačijeg mišljenja, legitimišu takve postupke i stvaraju atmosferu netrpeljivosti i mržnje prema umetnicima i kulturnim delatnicima.

“Od predaje apela Vladi RH do danas, Vi lično, predsednica (Kolinda) Grabar-Kitarović i ministar Hasanbegović tek formalno i bez jasnih stavova ogradili ste se od profašističkih i nacionalističkih strujanja koja su započela s formiranjem Vaše vlade, ne propuštajući priliku uvek i ponovo otvoreno relativizovati i iskazivati svoje revizionističke stavove”, poručili su Kulturnjaci 2016.

Podsetili su i da su još 4. februara predali u vladi apel za smenu ministra kulture Hasanbegovića, te da su prvi put uputili premijeru poziv na sastanak 17. februara, ali da iz vlade, niti njega lično, do danas nisu primili odgovor.

Kulturnjaci 2016 podsetili su i da je predsednica Grabar-Kitarović u intervjuu HRT-u emitovanom 4. maja izjavila: “Moja vrata, a verujem i vrata premijera Oreškovića i svih ministara, uvek su otvorena svima koji žele raspravljati o slobodama medija ili bilo kojim drugim oblicima sloboda u Hrvatskoj”.

Ta izjava, kako su naveli Kulturnjaci 2016, jasno upućuje na obaveze koje predsednica i premijer imaju prema pitanjima, molbama i zahtevima koji su im uputili građani.

Budući da od premijera nisu dobili odgovor, pa ni obaveštenje o odbijanju poziva na razgovor, ni posle tri meseca, Kulturnjaci 2016 konstatovali su da su njegova vrata, čini se, zatvorena za neke građane.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav