• Search form

03.11.2016 | 22:54

Jedinstvo mnoštva

Jedinstvo mnoštva

Doktorska izložba Ivane Milev “Jedinstvo mnoštva” u Muzeju Zepter u Beogradu obuhvata skulpture i kolaže za koje je autorka dobila ideju na onovu posmatranja prirode i njenog sistema građenja živog sveta i načina na koji se materija u neživom svetu oblikuje i formira pod dejstvom određenih sila i pojava (voda, vetar, vatra, zemljotres).

“Pomoću iskustva u prethodnom umetničkom istraživanju, u kome se bavim odnosom istih elemenata u kompoziciji, dolazim do novih, kompleksnijih mogućnosti izrada skulpture, kao i do uspostavljanja odnosa između sličnih, likovno srodnih elemenata i preispitivanja njihove prostorne organizacije. Daljim vizuelnim istraživanjem i eksperimentisanjem sa materijalom uvodim u rad medij kolaža, na mesto dosadašnjeg crteža”, navela je Ivana Milev. Promena medija desila se, kako je dodala, kao logičan sled u kontaktu sa materijalom i u građenju kompozicija koje su po svojoj prirodi mozaičke strukture.

Elementi koji čine njene radove ispoljavaju se kao materijalne predstave multipliciranja, ponavljanja, nagomilavanja, grupisanja...


  Ivana Milev, Tišina, drvo i ručno pletena žica

“Veze korišćene za spajanje elemenata u kompleksne strukturalne forme, jesu pokretne i time omogućavaju mobilnost formi, njihovu promenu volumena kao i ritma. Svaki rad ponaosob predstavlja vizuelno istraživanje i drugačiju problematiku, a  princip građenja strurktura ih povezuje dajući im dublji smisao. Likovni  problemi koje rešavam ostavljaju prostor i otvaraju beskrajne mogućnosti za dalje građenje i stvaranje novih vizuelnih umetničkih rešenja. Ideja rađa novu ideju”, navela je Ivana Milev, koja je rođena 1987. u Beogradu, gde je 2011. završila diplomske - master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer vajarstvo. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu.

U toku studija 2008/9. i 2010/11. bila je stipendistkinja Fonda za mlade talente Srbije, a 2013. godine i Kulturamt Dizeldorf.

Članica je ULUS-a i ULUPUDS-a u statusu samostalnog umetnika.

Dobitnica je više nagrada, među kojima je treća nagrada Niš Art fondacije 2015 godine, te Velika nagrada “Rista i Beta Vukanović” 2011.

Samostalno je izlagala 12 puta, a grupno oko šezdeset puta u zemlji i inostranstvu. Radovi joj se nalaze u kolekciji Muzeja Zepter; hotelu Courtyard Marriott u Beogradu; kolekciji Philip Morris, kao i u javnom prostoru u Štutgartu i u privatnim kolekcijama.

Izložba “Jedinstvo mnoštva” u Muzeju Zepter otvorena je od 3. novembra do 18. decembra.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav