• Search form

27.06.2012 | 14:10

Pantomimom do inkluzije

Pantomimom do inkluzije

Međunarodni festival pantomime “P(h)antomfest” biće prvi put održan 30. juna u Vranju, a nudi publici tri predstave, ukazujući na pantomimu kao na retku i gotovo zaboravljenu umetnost, ali i na potrebu inkluzije gluvih i nagluvih osoba.

U organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, Festival je pokrenut sa idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Festival će svečano otvoriti u sali Pozorišta “Bora Stanković” sekretar Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje Snežana Simonović i direktor “P(h)antomfesta” Nebojša Novković.

Publika će potom videti predstave “Ljubav”, “Čovek” i “Monolog sa koferom”.

Predstava “Ljubav”, nastala u produkciji “P(h)antomfesta”, premijerno će biti izvedena, a režirao ju je glumac i profesionalni pantomimičar iz Skoplja Trajče Gjorgiev.

Predstava "Ljubav" je kolaž pantomimskih etida koji govori o ljubavi u njenim različitim vidovima, a glume članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

Biće izvedene i dve profesionalne predstave pantomime - “ČovekTrajčeta Gjorgieva, u produkciji Stranica teatra iz Skoplja, te “Monolog sa koferomGerasima Dišlieva, nekadašnjeg saradnika i učenika najpoznatijeg svetskog pantomimičara Marsela Marsoa (1997-2005), u produkciji Iskra teatra iz Pariza.

Za predstavu “Čovek” odabrano je pet etida iz opusa Marsoa, jednog od najuticajnijih ličnosti u razvoju pantomime u svetu, koje ujedno predstavljaju osnovu njegove filozofije pozorišta. Gjorgiev će na sceni izvesti alegorije, filozofske i apstraktne pantomime.

Predstava “Monolog sa koferom”, s podnaslovom “Skitalačka priča jednog brbljivog pantomimičara”, u izvođenju Dišlieva i u režiji Konstantina Raimondija, kombinuje elemente kabarea, nemog filma i duboke lične drame.

Gerasim Dišliev, pantomimičar poreklom iz Bugarske, bio je predavač u školi pantomime Marsoa i njegov saradnik i asistent, a u predstavi “Monolog sa koferom” žonglira rečima i emocijama. Dišliev i Raimondi rade u tandemu već 15 godina i tom predstavom učestvovali su na festivalima u Izraelu, Dižonu, Avinjonu, Napulju i Skoplju.

Monolog sa koferom” dolazi u Vranje dva dana nakon izvođenja u Parizu, predstavljući se publici koja je pokazala izuzetan senzibilitet za pitanja migracije, putovanja i odnosa prema korenima.

Cilj “P(h)antomfesta”, prema rečima direktora Nebojše Novkovića, jeste i da doprinese oživljavanju kulturne scene juga Srbije, kao ekonomski i kulturno devastiranom i ugroženom području.

Ideja organizatora je da se “P(h)antomfest” održava svake godine, uz dinamičnije i učestalije uključivanje gluvih i nagluvih osoba iz zemlje i regiona, kao i profesionalnih pantomimičara, da bi se kroz nekoliko godina kroz međusobnu interakciju, postigao glavni cilj - potpuno brisanje razlika među ljudima kroz umetnost.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Srbije, a ulaz je besplatan.

Festivalski sajt je www.phantomfest.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav