• Search form

28.09.2012 | 20:52

Poziv Đilasu da pomogne ULUS-u

Poziv Đilasu da pomogne ULUS-u

Članovi Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) koji su formirali Radno predsedništvo nakon Vanredne skupštine i traže smenu aktuelnog rukovodstva, pozvali su gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa na sastanak kako bi pomogao da se reše teški problemi u najstarijem umetničkom udruženju na Balkanu koje broji više od 2.500 članova.

“Već godinu dana traju izuzetno teški problemi u ULUS-u koje nismo u stanju sami da razrešimo”, navela je 28. septembra predsedavajuća Radnog predsedništva Vanredne skupštine ULUS-a Mirjana Denkov u otvorenom pismu Đilasu.

Navodeći da su institucije u Gradu i Republici upoznate sa situacijom, ali da ništa nije preduzeto do sada, Mirjana Denkov je objasnila da poziva Đilasa na sastanak sa članovima Radnog predsedništva jer već dve nedelje bezuspešno pokušavaju da zakažu sastanak preko njegovog Kabineta.

Navodeći i da je policija svakodnevno po nekoliko puta u kancelarijama ULUS-a i da interveniše u razmiricama kolega, članovi Radnog predsedništva istakli su i da ih odluka Vanredne skupštine ULUS-a obavezuje da u cilju razrešenja nastale situacije uključe institucije u Gradu i Republici i njihove inspekcije u razrešenje blokade rada udruženja.

“Korupcija i kriminal uvrežili su se i u kulturi odavno, ali izgleda kao da institucije kulture to ne interesuje”, navedeno je u pismu Đilasu, u kojem se od njega očekuje pozitivan odgovor zbog izjave da će urediti kulturu u Gradu.

Krizna situacija u ULUS-u, najstarijem umetničkom udruženju na Balkanu koje broji više od 2.500 članova, traje već mesecima, a kulminirala je protekle nedelje kada je aktuelna uprava pozvala policiju, optužujući Radno predsedništvo za “kriminalne radnje” i rušenje ULUS-a.

Vukašin Milović, koga je sa funkcije predsednika Upravnog odbora ULUS-a smenila Vanredna skupština, naveo je u saopštenju da je reč o “nelegalnoj skupštini” održanoj u prisustvu 15 članova ULUS-a i kršenju Statuta.

“Ta šačica ljudi bezobrazno i nezakonski, bez kvoruma odlučije o sudbini udruženja”, naveo je Milović, optužujući članove Radnog predsedništva i da su oteli zvaničnu dokumentaciju, pečat ULUS-a i isterali zvaničnog službenika.

Prema navodima Milovića, tim povodom podneta je i krivična prijava koja je u procesu.

Vanredna Skupština ULUS-a održana je 22. septembra, a smenila je članove Upravnog i Nadzornog odbora i izabrala Radno predsedništvo koje je preuzelo upravljanje tim udruženjem.

Radno predsedništvo Vanredne skupštine ULUS-a, koje čine Mirjana Denkov, Zdravko Vajagić, Dragoslav Krnajski, Nataša Ivanić, Anica Vučetić, saopštilo je u međuvremenu da ulaže ogromne napore da uspostavi redovan rad ULUS-a.

“Članovi razrešene Uprave, odbijanjem da prihvate odluke Vanredne skupštine, nastavljaju sa zloupotrebama ovlašćenja koja su im oduzeta. Očajnički pokušaj da se spletkarenjem, lažima, pa i nasilnim ponašanjem osujeti i onemogući ostvarivanje pozitivnih ciljeva Radnog predsedništva, ukazuje na odsustvo sagledavanja realnosti”, saopštili su članovi Radnog predsedništva, navodeći da “korak po korak” uspostavljaju sve funkcije Udruženja i da članovi ULUS-a i samostalni umetnici mogu da ostvare sva svoja prava na uobičajen način, preko sekretarijata Udruženja.

Radno Predsedništvo Vanredne skupštine podnelo je i prijavu Ministarstvu pravde i državne uprave.

Prema odluci Vanredne skupštine, slikarka Mirjana Denkov predstavlja i zastupa ULUS do Izborne skupštine predviđene za 20. oktobar.

Više o situaciji u ULUS-u moguće je naći na sajtu www.ulus-art.org i www.slikarskasekcijaulusa.blogspot.com/

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.