• Search form

16.06.2017 | 18:02

Letnji trobroj Kinoteke

Letnji trobroj Kinoteke

Jugoslovenska kinoteka objavila je letnji trobroj svog časopisa koji na stotinak strana velikog formata donosi niz tekstova posvećenih različitim aspektima programa koji nastavlja da prikazuje do kraja juna u obe zgrade, a tokom jula i avgusta u sali u Uzun Mirkovoj.

Naslovnu stranu letnjeg trobroja “Kinoteke” krasi fotografija iz filma “Bazen”iz ciklusa “Varljivo leto 2017” koji će biti prikazivan do kraja avgusta, a obuhvata ostvarenja koja se bave letom kroz mnogo različitih tema i žanrova.

Na unutrašnjim stranama je zajednički portret doajena srpskog glumišta Olivere Katarine i Petra Božovića, dobitnika Zlatnog pečata - najvišeg priznanja Jugoslovenske kinoteke za doprinos i razvoj filmske umetnosti, koje im je uručeno na njen dan – 6. juna.

Praznik Kinoteke obeležen je i otvaranjem Festivala nitratnog filma, a o 19. izdanju te jedinstvene manifestacije u regionu, a i šire, održane od 6. do 16. juna, govori u intervjuu za “Kinoteku” njen inicijator i umetnički direktor Aleksandar Saša Erdeljanović.

Novo izdanje “Kinoteke” sadrži i esej hrvatskog filmskog kritičara i teoretičara Nenada PolimcaSlavica 70 godina”, posvećen jubileju prvog jugoslovenskog dugometražnog igranog filma. Polimac ocenjuje da “Slavica”, u režiji Vjekoslava Afrića, po mnogo čemu pripada fundusu hrvatske kinematografije, mada je producent bio beogradski Avala film. Polimac ukazuje i na bizarnu činjenicu da je prethodni jubilej – 50. godišnjica snimanja te drame sa partizanskom tematikom, u Hrvatskoj prećutana. Uz analizu različitih aspekata nastanka i recepcije “Slavice”, autor podseća na “veliki pučki uspeh koji nije ponovio niti jedan kasniji film toga razdoblja“, na ogromnu popularnost glavne glumice Irene Kolesar, ali i na negativne kritike iz stručnih krugova.


   Olivera Katarina i Petar Božović, foto: Jovo Marjanović

Povodom redovnog programa Moj izbor, intervju je dala istaknuta hrvatska i u svetu priznata likovna umetnica Jagoda Buić, koja se proslavila tapiserijama i instalacijama tekstilnih formi u prostoru, a kreirala je i kostime i scenografiju za 120 drama, opera, baleta i filmova… Za “Kinoteku” otkriva šta voli u Kurosavinim filmovima, sa kojim se emocijama seća jugoslovenske kinematografije, kako su se bioskopi u Parizu preselili u podzemlje… Ujedno, tvrdi da zlatno doba filma nije prošlo.

Ciklus U fokusu posvećen je u junu ženskim likovima u italijanskom filmu 60-ih godina 20. veka, a tim povodom Elena Đanoti objašnjava u autorskom tekstu da taj izbor filmova, koji pripadaju takozvanoj zlatnoj deceniji italijanske kinematografije, prikazuje “raznolik spektar autorskih pogleda fokusiranih na ženu i njenu društvenu ulogu u tom dobu”.

Sa nedavnog Filmskog festivala u Kanu “Kinoteka” je dobila intervju koji je sa Šarlot Gejnsbur vodila Sandra Perović. Slobodoumna, hrabra i beskompromisna britansko-francuska glumica govorila je o svojoj ulozi u filmu “Ismaelovi duhovi”, kojim je otvoren 70. Kanski festival, ali i o tome kako inače bira likove, često uznemirujuće karaktere i žene u krizi, kao i o saradnji sa Larsom fon Trirom (Antihrist), odnosu arthausa i Holivuda...

Glumca, reditelja, producenta i scenaristu Vorena Bitija, kome je povećen junski ciklus Velikani svetskog filma, predstavlja Đorđe Zelenović.

“Kinoteka” podseća i da se ovog leta navršava deset godina od kada su u istom danu – 30. jula 2007. godine, preminula dvojica svetskih velikana sedme umetnosti. O reditelju Mikelanđelu Antonioniju piše Teodora Micić, a o stvaralaštvu Ingmara Bergmana – Jasna Novakov Sibinović.

Program Nema sreda, sa filmovima američkog glumca Harija Langdona, predstavlja Saša Erdeljanović, a o programu Dokumentarni četvrtakSeksualno edukativni film” piše Božidar Marjanović.

Junski program Šok koridora najavljuje Nenad Bekvalac u tekstu “Ženski osvetnici u japanskom filmu 70-ih”.

Rubrika posvećena knjigama ovoga puta donosi dva priloga - intervju sa Radoslavom Laletom Vujadinovićem, autorom knjige o Velimiru Bati ŽivojinovićuValter pre Valtera”, u izdanju Službenog glasnika, kao i tekst Dejana OgnjanovićaĐorđe Kadijević – Van šablona”, povodom knjige “Više od istine: Kadijević o Kadijeviću”, u izdanju novosadske kuće Orfelin.

Novi broj “Kinoteke” sadrži i poslednji, šesti deo feljtona “Pank na filmu” autora Dejana D. Markovića.

Muzikom, i to filmskom u doba bivše Jugoslavije, bavi se Maja Vasiljević u tekstu “Putevi kroz ‘slanu’ i ‘slatku’ vodu filmske muzike u SFRJ – Između politike i poetike”.

Rubrike Sećanje na... i Tragovi na filmu donose priloge o nedavno preminulim umetnicima Viktoru Lanuu, Majklu Parksu, Olegu Vidovu i Džonatanu Demiju.

Ceo broj “Kinoteke” bogato je ilustrovan fotografijama, a dizajn i art direkciju potpisuju Vuk Popadić, odnosno Miroslava Vuković.

(SEEcult.org)

Bojana Pejic: Zoran Popovic, Vom trauma des kollektivismus zum glucklichen ich
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav