• Search form

01.03.2013 | 16:32

Povlačenje države iz medija

Povlačenje države iz medija

Predlogom nacrta zakona o javnom informisanju, koji je 27. februara dat na javnu raspravu, predviđeno je povlačenje države iz medija, a njihova privatizacija bi trebalo da bude završena do sredine 2014. godine.

To znači i privatizaciju Novinske agencije Tanjug, rekao je 1. marta na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i informisanja pomoćnik ministra za medije Dragan Kolarević.

“Tanjug će biti privatizovan u skladu sa Zakonom o privatizaciji”, rekao je Kolarević i dodao da je rok za prestanak budžetskog finansiranja medija 1. januar 2014. godine, a za završetak privatizacije planirana je sredina 2014.

Prema nacrtu novog zakona, izdavač medija može biti samo pravno lice, a to pravno lice ne mogu neposredno ili posredno osnovati Republika, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, kao ni ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u celini ili u delu u državnoj svojini, odnosno  koje se u celini ili delom finansira iz javnih prihoda.

Izuzetno, nacionalni savet nacionalne manjine može osnovati ustanovu ili fondaciju koja je izdavač medija na jeziku nacionalne manjine. Takođe, Republika može osnovati ustanovu ili fondaciju koja je izdavač medija za potrebe informisanja na području Kosova i Metohije.

Izdavači koji pružaju audio i audio-vizuelne usluge javnog medijskog servisa osnivaju se  zakonom kojim se uređuje pružanje audio i audio-vizuelnih usluga.

Predlog nacrta Zakona o javnom informisanju postavljen je na sajt Ministarstva kulture, a u okviru javne rasprave, koja će trajati do 22. marta, predviđene su četiri tematske debate u Novom Sadu (5. mart), Novom Pazaru (12. mart), Nišu (14. mart) i Beogradu (19. mart), uz učešće udruženja i asocijacija medija i novinara, istaknutih stručnjaka iz odgovarajućih oblasti i zainteresovanih građana.

Primedbe, ideje i konkretne sugestije radna grupa će razmotriti do kraja javne rasprave, a komentare je moguće poslati na adrese aleksandar.gajovic@kultura.gov.rs i zeljko.poznanovic@kultura.gov.rs ili poštom na adresu: Ministarstvo kulture i informisanja, Vlajkovićeva 3, 11000 Beograd (sa naznakom “Javna rasprava - Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima”).

Paralelno sa izradom novog Zakona o javnom informisanju i medijima, Ministarstvo kulture radi i na Zakonu o elektronskim medijima koji će sadržati niz članova koji regulišu pitanje statusa RTS i RTV, budućeg statusa RRA i uvođenje novih pojmova u skladu sa direktivama Evropske unije. Između ostalog, radi finansiranja Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, predviđeno je uvođenje naknade uz porez na nepokretnu imovinu - umesto pretplate koja se sada plaća uz račun za struju.

*U PRILOGU: Nacrt Zakona o javnom informisanju

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav