• Search form

01.02.2010 | 16:10

Balabanov o životu nizbrdo

Ruski reditelj Aleksej Balabanov, čiji će film “Morfijum” otvoriti 19. februara 38. FEST u Beogradu, izjavio je da je tim delom, zasnovanim na autobiografskoj priči slavnog pisca Mihaila Bulgakova “Beleške mladog lekara”, želeo da prikaže život brilijantnog čoveka koji kreće nizbrdo.

Balabanov o životu nizbrdo

Ruski reditelj Aleksej Balabanov, čiji će film “Morfijum” otvoriti 19. februara 38. FEST u Beogradu, izjavio je da je tim delom, zasnovanim na autobiografskoj priči slavnog pisca Mihaila Bulgakova “Beleške mladog lekara”, želeo da prikaže život brilijantnog čoveka koji kreće nizbrdo.

Bulgakov je, pre nego što je postao uvaženi pisac, bio seoski doktor, a mnogo toga opisanog u knjizi je i sam iskusio, uključujući i tešku zavisnost od morfijuma. Srećom, lekari i njemu bliske osobe u njegovom rodnom Kijevu, uspele su na vreme da mu pomognu da se odvikne od zavisnosti. Nakon ozdravljenja, Bulgakov se posvećuje pisanju i piše dela “Belogardejci”, “Majstor i Margarita”, ali i “Morfijum” - autobiografsku hroniku o laganoj destrukciji.

Scenarista filma Sergej Bodrov iskombinovao je priče “Morfijum” i “Beleške mladog lekara” i napisao scenario u čijem je centru mladi doktor Poliakov koji odlazi da radi u bolnici u provincijskom gradu. Jednog dana, boreći se za život pacijenta, dovodi sopstveni život u opasnost. Uspeva da se spasi zahvaljujući moćnoj injekciji morfijuma, ali se istovremeno stavlja u rizik da i sam postane zavisnik.

Balabanov je, povodom filma “Morfijum”, izjavio za FEST da ne pokušava da uči ljude i stavi ih na pravi put, već govori šta vidi i šta zna.

Navodeći i da ne veruje nikome i ni čemu, Balabanov je rekao i da “Morfijum” nije film o drogama, niti je imao nameru da film bude kampanja protiv droge.

“Bulgakov je napisao autobiografsku knjigu, ‘skinuo se sa igle’ na vreme i spasao. Ali to je redak slučaj. Kraj ovog filma je mnogo realističniji: život talentovanog čoveka ide nizbrdo sve dok ne dodirne dno. A to se često događa u životu. I ne samo zbog droge. Mnogo je iskušenja oko nas”, rakeo je Balabanov, dodajući da ne treba tražiti od njega odgovor na pitanje kako se odupreti takvim iskušenjima.

“Ja sam uradio svoje. Snimio sam film. A vi idite i pogledajte ga”, dodao je Balabanov, koji je u filmu snimao pravog hirurga, koji je porađao bebu, izveo amputaciju i traheotomiju.

Gledalac na filmskom platnu gleda ruke pravog doktora. Davanje injekcija u filmu je takođe pravo, mada nije korišćen morfijum, ali jesu pravi hirurški instrumenti, koji su dezinfikovanil na način na koji se to zaista i radi.

Glavni junak filma Poliakov na kraju ne mari gde se bode, ubada iglu bilo gde, direktno kroz svoju prljavu odeću.

U tim slučajevima korišćena je igla specijalno napravljena za potrebe filam, koja se uvlači, odnosno pri ubodu automatski nestaje. Ali, kada god je koža u kadru, injekcija je bila prava.

Sajt FEST-a je www.fest.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.