• Search form

05.11.2013 | 16:07

Počinje ciklus Bizzarte BGF

Počinje ciklus Bizzarte BGF

Ciklus “Bizzarte” Beogradske filharmonije, koji predstavlja neobične muzičke pojave, počinje 8. novembra u Kolarčevoj zadužbini nastupom mlade nade američke muzičke scene Sarine Žang - virtuoza i na klaviru i na violončelu.

Dvostruko “muzičko čudo” i orkestar Beogradske filharmonije predvodiće dirigent Oleg Kaetani.

Tinejdžerka Sarina Žang u svojoj kolekciji ima upečatljivu zbirku nagrada sa vrhunskih takmičenja pijanista i violončelista. Prvi put je nastupila sa Njujorškom filharmonijom 2011. godine, a sviranje na oba instrumenta usavršava na predakademskom odseku prestižnog Džulijarda.

Publici na Kolarcu pokazaće svoje dvostruko umeće u Prvom klavirskom koncertu Franca Lista i Drugom koncertu za violončelo Kamija Sen-Sansa.

Prema njenim rečima, izuzetno je zahtevno svirati dva instrumenta na visokom nivou, jer osim vremena koje za to izdvaja, važno je i da pronađe balans i samopouzdanje.

“Radi se o dva načina sviranja koja su tehnički potpuno različita, ali upravo u tome i jeste izazov - otvaraju se nove perspektive koje dalje oblikuju moj umetnički stil. Iako su instrumenti toliko različiti, moje interesovanje za njih je pođednako!”, navela je Sarina Žang, prenela je BGF.

Beogradska filharmonija će izvesti i Šubertovu Simfoniju br. 6, Ravelov Valcer i Cirkus polku Stravinskog - delo nastalo kao porudžbina jedne cirkuske trupe, u čijem je izvođenju učestvovalo 50 plesača i 50 slonova.

U okviru ciklusa “Bizzarte”, BGF će u tekućoj koncertnoj sezoni predstaviti netipične pojave za klasičnu koncertnu scenu, bizarne instrumente i neobične muzičke inspiracije.

Naredni koncert zakazan je za 6. decembar, kada će Ansambl perkusionista iz Graca svirati na recikliranim instrumentima sopstvene izrade.

Sajt BGF je www.bgf.rs, a program sezone nalazi se i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.