• Search form

08.01.2014 | 20:21

Hičkokov film o holokaustu

Hičkokov film o holokaustu

Dokumentarni film o holokaustu, u čijem je stvaranju učestvovao legendarni Alfred Hičkok, biće premijerno prikazan u originalnoj verziji 2015. godine, povodom 70-godišnjice oslobođenja Evrope od nacizma.

Hičkoka je 1945. godine pozvao prijatelj i patron Sidni Bernštajn kako bi mu pomogao da snimi dokumentarac o holokaustu, zasnovan na snimcima britanske i ruske vojske.

Film “Memory of the Camps”, međutim, nikada nije prikazan u originalnoj verziji.

Prema rečima britanskog vojnog kamermana, koji je snimao oslobođenje koncentracionog logora Bergen-Belsen 1945. godine, Hičkok je bio prestravljen strahotama koje je video na snimcima. Toliko je, kako preneo “Indipendent”, bio uznemiren da nije dolazio u studio čitavu sedmicu.

Planirano je da film bude završen brzo, ali se rad na njemu produžio, a kada je bio gotov, interesovanje za filmove o strahotama nacističkih koncentracionih logora već je počelo da jenjava.

Viši kustos imperijalnog vojnog muzeja Tobi Hagit (Toby Haggith) izjavio je da su Amerikanci i Britanci, kada su otkrili logore, želeli da što pre prikažu film kako bi Nemci preuzeli odgovornost za počinjene zločine, ali su kasnije, kada je dokumentarac konačno završen i kada se politička situacija promenila, smatrali da prikazivanje takvog filma neće doprineti posleratnoj rekonstrukciji.

Pet od šest filmskih rolni je ostalo u Imperijalnom vojnom muzeju i taj filmski projekat je tiho zaboravljen.

Jedan američki istraživač ponovo je otkrio te filmske snimke 80-ih godina, a nekompletna verzija filma prikazana je na Berlinalu 1984. godine i potom 1985. na američkoj javnoj televiziji PBS, ali je snimak bio slabog kvaliteta i nedostajala je šesta rolna.

Konačno će i originalna - Hičkokova i Bernštajnova verzija filma biti prikazana.

Imperijalni muzej je restaurisao originalne snimke zahvaljujući digitalnoj tehnologiji, upotpunivši film i materijalom sa šeste rolne. Ujedno se pravi i novi dokumentarac, pod naslovom “Night Will Fall”, u saradnji sa Andreom Singerom, izvršnim producentom nagrađivanog dokumentarnog filma Džošue OpenhajmeraČin ubijanja”. Specijalni savetnik je britanski reditelj Stiven Frirs (Stephen Frears).

Oba filma - i originalna verzija i novi dokumentarac, biće prikazani na britanskoj televiziji početkom 2015. godine, a prethodno će, tokom 2014. godine, biti prikazivani na festivalima i u bioskopima.

“Oživljavanje” dokumentarca o nacističkim zločinima izazvalo je i debatu u britanskoj javnosti. Film sadrži šokantne snimke koncentracionih logora, sa nagomilanim nagim telima zarobljenika, ali i sa Nemcima koji su, suočeni sa zločinima počinjenim u njihovo ime, pomagali u pokopavanju mrtvih.

Za ljubitelje Hičkoka, kako navodi “Indipendent”, dokumentarac o holokaustu je i razlog za uzbuđenje, i za zabrinutost. S jedne strane, očigledno je da je rad na tom dokumentarcu duboko uticao na Hičkoka i na njegov pristup hororu i nasilju na filmu. S druge strane, kako primećuje “Indipendent”, apsurdno je smatrati dokumentarac o nacističkim zločinima “Hičkokovim filmom”, jer nije poznato koliko je on zaista doprineo tom filmu, iako se čini da su njegove ideje o načinu na koji bi trebalo da bude strukturisan uzete u obzir.

Ostaje i pitanje kako će savremena najšira publika reagovati na taj film koji je traumatizovao i samog Hičkoka.

Branko Rakočević / SEEcult.org

Julije Knifer, SKC Beograd
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav