• Search form

05.02.2014 | 18:07

Pomeranje granica bizarnosti

Pomeranje granica bizarnosti

Motociklistički koncert za trombon i orkestar, na kojem će solista Ijan Bousfild oponašati zvuk motora, još jedna je od neobičnosti repertoara Beogradske filharmonije u okviru ciklusa “Bizarrte”. Koncert koji predstavlja vremeplov muzičkih ekscentričnosti predvodiće 7. februara u Kolarčevoj zadužbini Vladimir Kulenović, rezidencijalni dirigent BGF.

Ciklus “Bizarrte” ovom prilikom predstavlja muzička dela XX veka koja su bila nova i šokantna za javnost u periodu u kojem su nastala.

Koliko su se slušne granice “bizarnosti” pomerile kroz vreme biće isprobano kroz Vebernovu orkestraciju Bahovog Ričerkara u maniru melodije tonskih boja, kojom je to barokno delo predstavljeno na potpuno novi način 1935. godine.

Motociklistički koncert za trombon i orkestar Jana Sandstroma iz 1989. godine predstavlja, prema navodima BGF, jedinstvenu priliku da publika čuje muzičku priču modernog Odiseja - bajkera koji putuje svetom noseći trombon. Solista imitira zvuk menjanja brzina na motoru uz brojne efekte i bravure koje prikazuju tehničke mogućnosti trombona, koji je solistički retko zastupljen u klasičnoj muzici.

Trombonista Ijan Bousfild će taj instrument predstaviti i kroz Koncert za trombon i orkestar Launija Grondala iz 1924. godine.

Motociklistička akrobatika i brzina motora koja se postiže na duvačkom instrumentu bizarna je pojava na klasičnoj koncertnoj sceni.

Pre sto godina, međutim, isto tako je ondašnjoj publici zvučalo revolucionarno delo “Posvećenje prolećaIgora Stravinskog, čije je prvo izvođenje u Parizu izazvalo veliki skandal i prave nerede, zbog čega je intervenisala i pariska policija.

Vrhunac “bizarnih” muzičkih priča Beogradska filharmonija najavila je za sledeći, a ujedno i poslednji koncert ciklusa “Bizarrte” koji je zakazan za 6. jun.

Sajt BGF je www.bgf.rs, a program sezone nalazi se i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.