• Search form

11.02.2014 | 16:46

Klasično romantično

Klasično romantično

Beogradska filharmonija ponovo će nastupiti 14. februara u Kolarčevoj zadužbini, posle više od dve decenije, sa velikom damom u svetu dirigenata, čuvenom Džejn Glover. U okviru ciklusa “Na visokim potpeticama”, nastupiće i klarinetista Ognjen Popović.

Kao osvedočeni specijalista za klasični i ranoromantičarski repertoar, Džejn Glover će dirigovati dela Mocarta i Mendelsona, dok će filharmoničara Popovića predvoditi u izvođenju jednog od najzahtevnijih dela literature za klarinet - Trećeg koncerta Špora.

Džejn Glover je nedavno imenovana za direktorku Opere Kraljevske muzičke akademije u Londonu, a tek je treća žena koja je dirigovala u Metropoliten operi.

Ona je pravi primer žena profesionalaca u svom poslu i najbolji podsticaj za one koje to žele da postanu, istakla je BGF koja je ciklus “Na visokim potpeticama” posvetila damama dirigentima.

“Muzičari se razlikuju po njihovom individualnom umetničkom stilu, a ne po polu. Žena dirigenata nema puno, ali nas ima sve više. Veoma me raduje povratak u Beograd i nastup sa Filharmonijom koja je danas neobično entuzijastičan orkestar. Osećam njihovu veliku želju za sviranjem i sjajnu energiju, a sve to donosi jedan divan zvuk. Kada sam nastupala 1990. godine sa Filharmonijom, ja bila mlada a oni stariji - sada je situacija potpuno obrnuta!”, navela je Džejn Glover.

Klarinetista Ognjen Popović, predstavnik nove generacije muzičara BGF, koncertirao je širom sveta kao solista i član kamernih sastava. Iako se bavi istraživanjem različitih muzičkih stilova, u duši sebe prepoznaje kao potpunog klasičara.

Repertoar koji svojom elegancijom i prefinjenošću vodi od perioda klasike do romantizma - filharmonijski je predlog za Dan zaljubljenih.

Poslednja dama koja će nastupiti u ciklusu “Na visokim potpeticama” je legenda američke klasične muzičke scene, Žizel Ben-Dor, a koncert je 16. maja.

Sajt BGF je www.bgf.rs, a program sezone nalazi se i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.