• Search form

26.02.2014 | 09:48

Prve zvezde 19. Ring Ringa

Prve zvezde 19. Ring Ringa

Međunarodni festival nove muzike “Ring Ring” biće održan od 15. do 28. maja na sedam lokacija u Beogradu, a među prvim najavljenim izdavačima je jedan od miljenika festivalske publike - čikaški saksofonista Ken Vandermark, koji će nastupiti sa DKV triom u kome su i bunjar Hamid Drake i kontrabasista Kent Kessler.

U saradnji sa beogradskim kolektivom ImprovE 15. maja, koji se etablirao serijom koncerata improvizovane muzike protekle godine, Ring Ring će ugostiti trio Sten Sandell/Joel Grip/Mezei Szilard u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Najavljena je i američka džez nada Jaimeo Brown sa sastavom Transcendence, koji će nastupiti par dana kasnije.

Organizatori obećavaju mnogo više alternativnog roka ove godine, pa će, uz švajcarski MIR, nastupiti i slovenački Žoambo Žoet Workestrao, te austrijski Broken.Heart.Collector.

Očekuju se i dvojica gitarista inovatora - nemački veteran Joe Sasche i mlađi norveški muzičar Kim Myhr.

Još uvek se kriju domaći aduti, ali je nagovešteno da će 19. Ring Ring biti zatvoren nastupom jedne internacionalne postave koncertom u Studiju 6 Radio Beograda.

Prvi festival Ring Ring održan je u Kulturnom centru Rex pre 18 godina, a kako podsećaju organizatori, deca koja tog maja 1996. godine nisu još slavila nijedan rođendan, sada su punoletna, završavaju srednju školu i misle na proslavu mature. Ring Ring nastavlja da slavi kreativnost muzičara iz celog sveta.

Ring Ring je 2013. godine, kada je i sam postao punoletan, ponudio 15 koncerata muzičara iz desetak zemalja, uz izložbe fotografija i niz pratećih programa, a bio je fokusiran na predstavljanje žena autorki, kako iz Srbije, tako i iz sveta, počev od njujorške kompozitorke Annie Gosfield.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.