• Search form

22.05.2014 | 17:04

Peti Festum u skraćenoj verziji

Peti Festum u skraćenoj verziji

Festival studenata četiri fakulteta Univerziteta umetnosti u Beogradu jedna je od retkih prilika da mladi umetnici prikažu rad široj publici. Ove godine programi završna dva dana odloženi su zbog vanredne situacije u Srbiji i pomoći ugroženima u poplavama.

Peto izdanje Festuma bilo je planirano u Studentskom kulturnom centru od 12. do 18. maja, ali je program skraćen, a studenti su pozvani da se priklјuče akcijama za pomoć ugroženima u poplavama, saopštili su organizatori.

Festum je prvi put održan u maju 2010. godine u Studentskom kulturnom centru, u cilju objedinjenog predstavljanja ostvarenja studenata Fakulteta muzičke umetnosti (FMU), Fakulteta likovnih umetnosti (FLU), Fakulteta primenjene umetnosti (FPU) i Fakultet dramskih umetnosti (FDU).

I ove godine na Festumu su se predstavili najbolјi studenti umetničkih fakulteta – mladi kompozitori, izvođači, slikari, vajari, grafičari, kostimografi, dizajneri, fotografi, glumci, pozorišni i filmski reditelјi, ali i višemedijski umetnici, studenti Interdisciplinarnih studija Univerziteta umetnosti. S obzirom na tešku ekonomsku situaciju u zemlјi, koja se duboko odražava i na umetnost i kulturu uopšte, Festum je jedna od retkih prilika da mladi umetnici prikažu svoj rad široj publici.

Okuplјajući na jednom mestu studente različitih umetničkih fakulteta, Festum ispunjava još jednu misiju – povezuje buduće akademske umetnike iz različitih sfera umetnosti i podstiče ih da kroz razmenu mišlјenja i zajednički rad prošire svoje poglede na umetnost, stvarajući tako i stabilnu osnovu za njihovu buduću umetničku saradnju, kaže Nikola Radeka, master etnomuzikologije na FMU Beograd, ranije student prorektor UUB i izvršni direktor Festuma.

Peti Festival je otvoren zajedničkim performansom studenata Univerziteta umetnosti na platou isred SKC-a, a usledio je koncert studenata FMU, te izložbe studenata FLU i FPU, uklјučujući i postavku sa prezentacijom “Transmedijska istraživanja” FLU. Narednog dana studenti FDU izveli su predstavu “Bez pogovora” engleskog pisca i nobelovca Harolda Pintera (1930-2008), koji je bio i inostrani član SANU.

Održana je i tribina i predstavlјen terenski rad studenata etnomuzikologije FMU, nakon kraćeg predavanja profesora Tehnološkog univerziteta u Kaunasu i Litvanske akademije za muziku i pozorište dr Ritisa Ambrazevičiusa (1961), koji je dva dana ranije održao i predavanje “Akustička analiza tradicionalnog pevanja: istorija, metodi, primeri” na Forumu Muzikološkog instituta SANU.

Održana je i tribina studenata muzikologije FMU posvećena delu kompozitora i pedagoga Stevana Stojanovića Mokranjca (1856-1914), povodom stogodišnjice njegove smrti.

Prikazani su i filmovi studenata FDU, uz dva koncerta studenata kompozicije sa FMU.

Zbog vanredne situacije, izostala je postavka studenata Interdisciplinarnih studija UUB Aleksandre Arvanitidis, Aleksandre Acić, Slobodana Sailovića i Dušana Nađevića, te višemedijska instalacija “Putovanje kroz Festum – iza kulisa” koje je bilo planirano za zatvaranje Festuma.

Programi petog Festuma bili su besplatni, a to je bila i prilika da učenici srednjih škola, koji žele da upišu neki od umetničkih fakulteta, saznaju kroz razgovor sa akademcima sve što ih zanima u vezi sa takvim studijama, jer traže veliku posvećenost i čak odricanja radi sticanja (sa)znanja potrebnih za izbor budućeg životnog poziva. Osim studentima i srednjoškolcima, Festum je uvek namenjen i svima koji žele da zavire u blisku budućnost umetnosti na ovim prostorima.

Dimitrije Stefanović

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav