• Search form

18.03.2018 | 19:15

Počeo 13. FIST

Počeo 13. FIST

Festival internacionalnog studentskog teatra - FIST otvoren je 17. marta u Ustanhovi kulture “Vuk Karadžić” sopstvenom produkcijom “Prvi dan”, u režiji Pavla Terzića, koja na farsično-tragičan način pokušava da otkrije zbog čega je zamrla ambicija mladih i koja je uloga tehnologije u tome.

Predstava pokušava da na tragikomičan način dočara vreme u kojem su otuđenost, samoća i depresija sve češći, odnosno svet u kojem je lakše “otkucati” poruku, nego porazgovarati sa nekim.

Pod sloganom “Ne drami - dođi na FIST”, 13. izdanje tog festivala, koji organizuju studenti katedre za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti, predstavlja do 23. marta sedam predstava u takmičarskom programu, uz edukativni i tribinski program, te lutkarske predstave i radionice za najmlađe.

U trci za nagrade su predstave iz Holandije, Litvanije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, koje se takmiče za nagrade u tri kategorije. O pobednicima će odlučiti žiri koji čine glumica Iva Stefanovič, dramaturškinja Tijana Grumić i pozorišna rediteljka Jovana Tomić.

Za završnicu je najavljena još jedna produkcija FIST-a – predstava “Ovde je lepo – Sečem drvo, jedem pasulj”, čiju režiju potpisuje Milja Mazarak, prema tekstu Filipa Gajića, a govori o mladim ljudima kojima je ideal da budu deo grupe u kojoj se sve jasno zna, gde nema emocija i gde ne moraju da koriste razum.

Osim predstava u glavnom programu, FIST nudi i edukativni program u KC Baraka i tribine u kafiću Sprat (Cetinjska 15), a za najmlađe su, u okviru novog programa Fistić, pripremljene lutkarske predstave i radionice u Pozorištu lutaka “Pinokio”.

Pokrenut 2005. godine, FIST je jedan je od malobrojnih festivala u svetu koji organizuju isključivo studenti.

Ulaz na sve programe FIST-a je besplatan.

Program se nalazi u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav