• Search form

17.06.2014 | 20:35

Završni koncert Gudačkog kvarteta BGF

Završni koncert Gudačkog kvarteta BGF

Gudački kvartet Beogradske filharmonije održaće završni koncert u ovoj sezoni 19. juna u Sali BGF, a predstaviće se klasičnim repertoarom Mocarta i Betovena.

Muzičari Jelena Dragnić (prva violina), Vladan Lončar (druga violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo), smatraju da kvartet predstavlja savršenu kamernu formaciju.

Na četiri koncerta u okviru Kamernog ciklusa predstavljali su se sa odabranim gostima, dok će finale obeležiti njihov samostalni nastup za koji su pripremili kvartete br. 4 Mocarta i opus 74 Betovena.

“Mnogi velikani simfonijskog stvaralaštva dali su najbolje od sebe u kvartetima koji su postali stubovi ne samo klasične muzike već i čitave zapadne civilizacije. Mocartov kvartet koji izvodimo predstavlja idealan uvod za raskošni Betovenov opus 74. U svojim kvartetima Betoven najeksplicitnije ruši sve konvencije i obračunava se sa tradicijom. Razbija dotadašnju tehniku pisanja za četiri instrumenta zamenivši je virtuoznim i slobodnim izrazom”, naveo je čelista Aleksandar Latković, prenela je BGF.

Latković smatra da sviranje u takvom sastavu predstavlja “ličnu higijenu” za gudače.

Gudački kvartet BGF osnovan je 2011. godine.

Na koncertima u okviru ciklusa Quartet+1, muzičari tog sastava udahnuli su nov život izabranim kompozicijama kamerne literature XVIII, XIX i XX veka. U posebno intimnoj atmosferi koju su ostvarili na koncertima, publici su predstavili svojevrstan “putopis” kroz italijanski, francuski i germanski muzički repertoar.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.