• Search form

13.09.2018 | 15:04

Od nezavisnog filma do Oskara

Od nezavisnog filma do Oskara

Dom omladine Beograda organizuje od 13. do 16. septembra četvrti Festival nezavisnog američkog filma IndieBelgrade, koji nudi šest filmova u trci za Gran pri, prikazanih u Veneciji, Sandensu, Trajbeki, Karlovim Varima… Specijalan gost biće dvostruki oskarovac Aleksander Pejn (Alexander Payne) kome će biti uručena nagrada “Indi ikona” za životno delo.

Pejn je najavljen i na svečanom otvaranju četvrtog IndieBelgrade koji će mu 15. septembra uručiti nagradu “Indie Icon Award” za životno delo.

Dvostruki oskarovac i autor filmova “Stranputice”, “Nebraska”, “Potomci” i “Sve o Šmitu”, razgovaraće tom prilikom sa publikom o svom putu od nezavisnog filma do Oskara, nakon čega će uslediti specijalna projekcija njegovog filma "Smanjivanje" (Downsizing, 2017), koji je bio u trci za Zlatnog lava u Veneciji 2017.

Program festivala, objedinjen sloganom “Od nezavisnog filma do Oskara”, ne beži od teških tema i društvenog angažmana, već nastavlja da traži odgovore na izazove života u paralenom svetu novih tehnologija i društvenih mreža.

Za otvaranje je odabrana tinejdžerska drama “Loše obrazovanje” (Desiree Akhavan), nagrađena Velikom nagradom žirija Sandens festivala.

Mlada zvezda Kloe Grejs Morec (Let me in, Kick-Ass) u ulozi je seksualno ambivalentne tinejdžerke uhvaćene u zagrljaju sa drugaricom, koja zbog toga biva poslata u crkveni kamp za mlade kojima je “potrebna terapija za promenu seksualnog opredeljenja”.

Na programu su i “Kosooki” (Justin Chon) o odrastanju u uslovima međurasnog nasilja u Los Anđelesu, mračna komedija “Ingrid ide na zapad” (Matt Spicer) o devojci opsednutoj  društvenim mrežama, ironična komedija “Kreneš pa staneš” (Laura Terruso) o ljudima iz umetničkog sveta Njujorka, te “Mrtve žene hodaju” (Hagar Ben Asher) o životu osuđenica i “Zauvek beba” (Bob Byington) o budućnosti u kojoj je moguće kupiti tromesečnu bebu koja nikad više ne poraste, kojoj se menjaju pelene jednom nedeljno i koja nikad ne plače.

Selektori Festivala su Hristina Hadžiharalabus i Radoslav Pavković, a organizatori DOB i Super Films Int, uz podršku Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja Srbije i ambasade SAD u Beogradu.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav