• Search form

03.12.2018 | 18:22

Apokaliptične teme s Fajfrićem

Apokaliptične teme s Fajfrićem

Umetnik Bojan Fajfrić, čija je izložba “Nezavršeni posao” u toku u galerii Podroom Kulturnog centra Beograda, predstaviće 5. decembra svoje radove u razgovoru s publikom, a posebno film “Uzrok smrti” za koji je dobio nagradu KCB-a na 56. Oktobarskom salonu. Takođe, Fajrić će se u razgovoru osvrnuti i na druge spontane i apokaliptične teme koje prožimaju njegove pokretne slike.

Povod za razgovor je Fajfrićeva izložba u galeriji Podroom na kojoj su prikazani video radovi “Ušće”, “Teta ritam” i “Nezavršeni posao”, koji svaki na svoj način govore o totalnom ličnom i političkom porazu.

Radovi "Teta ritam" i "Nezavršeni posao" su kratki igrani filmovi i čine hronološki početak i kraj, dok "Ušće", koji čini dokumentarni materijal preuzet iz arhiva, predstavlja svojevrstan prelaz između njih.

Rad "Teta ritam" prati jedan dan - od buđenja do ponovnog sna, umetnikovog oca, koji je u periodu Osme sednice CK SKS bio zaposlen u Gradskom komitetu kao zamenik šefa službe, što je kriptični naziv za socijalistički srednji menadžment. Njegov posao, između ostalog, bio je da priprema štampane materijale za sastanke, tj. ono što danas zovemo odnosima sa javnošću.

Dokumentaristički lupovani video "Ušće" sastoji se od premontiranog arhivskog materijala Radio-televizije Srbije o velikom mitingu Slobodana Miloševića u Beogradu, dok treći rad, "Nezavršeni posao", vraća posmatrača u polje fikcije, odnosno savremenost, prateći poslednji dan u životu ostarelog umetnika.

Nezavršeni posao

Bojan Fajfrić, rođen 1976. godine u Beogradu, započeo je umetnički razvoj 1995. godine, kada ja napustio Jugoslaviju da bi studirao likovnu umetnost u Holandiji. Diplomirao je na Kraljevskoj akademiji u Hagu i bio je u rezidencijalnom programu Rajks akademije u Amsterdamu, gde i danas živi i radi.

Izlagao je u Baltičkom centru za savremenu umetnost, Gejtshed; Pale Tokijo, Pariz; De Apel, Amsterdam; Kunstlerhaus KM, Grac; NGBK, Berlin; MSU Beograd... Učestvovao je, između ostalog, na međunarodnim filmskim festivalima u Roterdamu, Oberhauzenu, Beču, Lajpcigu, Stokholmu, Parizu, Berlinu, Madridu, Utrehtu, Sarajevu…

Izložba “Nezavršeni posao” otvorena je u Podroomu do 8. decembra.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav