• Search form

24.08.2015 | 21:57

5. Sarajevo Chamber Music

5. Sarajevo Chamber Music

Jubilarni, peti Sarajevo Chamber Music Festival nudi od 26. avgusta do 1. septembra sedam koncerata renomiranih umetnika, među kojima su i hrvatsko-američki pijanista Kemal Gekić, solista Njujorške filharmonije Stephen Gosling, klavirski duo Stephanie &, te turski dvojac Hakan Sensoy i Safak Eriskin.

Među učesnicima petog SCMF najavljeni su, pored rezidentnog ansambla Manhattan String Quarteta, i sopran Adema Pljevljak koja će se pridružiti na sceni tom kvartetu, te dva lokalna ansambla – sastav Etnoakademik i oktet aMAS.

Festival je počeo 24. avgusta obrazovnim programom u kojem učestvuju studenti muzike sa područja Jugoistočne Evrope, a majstorske radionice i predavanja vode članovi Manhattan String Quarteta u saradnji sa gostima koncertnog programa SCMF-a i profesorima Muzičke akademije u Sarajevu.

Studenti će, kako su najavili organizatori, proći kroz iscrpan program majstorskih radionica i predavanja pod mentorstvom američke violinistkinje Deborah Wong, njujorškog pijanističkog dua Stephanie & Saar, te pijaniste Stephena Goslinga. Uz njih, radionice će voditi i Gekić, kao i turski violinista i dirigent Hakan Şensoy i violončelistkinja Şafak Erişkin, uz domaću violončelistkinju Belmu Alić.

Sve nastavnike SCMI predvodiće članovi Manhattan String Quarteta koji će i otvoriti peti SCMF koncertom u Domu Oružanih snaga BiH 26. avgusta, uz uvod u koncertni program Ivana Čavlovića.

Kruna osmodnevnog rada mladih umetnika biće i završna ceremonija SCMF 1. septembra u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, u kojem će izvesti svojevrsni aktivistički muzički performans kroz izvedbe najznačajnijih dela Betovena, Bramsa, Ajvza i drugih, u znak podrške inicijativi #jasammuzej čiji je cilj ponovno otvaranje Zemaljskog muzeja.

Budući da je broj posetilaca u Muzeju ograničen, mesta za završni program SCMF potrebno je unapred rezervisati do 24 sata pre samog događaja.

SCMF se razvija kao rezultat inicijative Muzičke akademije i njene želje da svoje umetničko i edukativno delovanje pokloni svim građanima Sarajeva i BiH.

Specifičnost tog festivala su i uvodna predavanja, namenjena unapređenju iskustva slušanja odabranih dela, a održaće ih nastavnici Muzičke akademije Ivan Čavlović, Amila Ramović, Omer Blentić i Belma Alić.

Svi koncerti petog SCMF-a su besplatni za sve posetioce, u uverenju da je pristup vrhunskoj umetnosti osnovno ljudsko pravo.

SCMF se realizuje uz simboličnu podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turskog kulturnog instituta Yunus Emre, KJKP Park, FIS Vitez.

Sajt SCMF-a je scmf.ba, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org za kulturu jugoistočne Evrope.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.