• Search form

30.06.2015 | 20:46

ABeCeda: Marko Brecelj

ABeCeda: Marko Brecelj

Marko Brecelj, muzičar, performer i meki terorista, na specifičnoj mešavini jezika bivše Jugoslavije govori u video intervjuu o svom 40-godišnjem angažmanu u kulturnom prostoru uspostavljenom 70-ih godina prošlog veka, a koji, prema njemu, postoji i dan-danas.

Meki terorizam, prema Brecelju, proizlazi iz svesti da ukrasna umetnost ne vredi ništa, da vredi jedino agitacijska umetnost u prostoru koji je postao otporan na bilo kakvu agitaciju.

Predsednik Društva prijatelja zmernega napretka i dugogodišnji voditelj koparskog Omladinskog centra svoje je delovanje u civilnom, ali i javnom sektoru, isprepleo s nužnim pitanjima saradnje, solidarnosti, agitacije i umetničke provokacije, a specijalno za gledaoce intervjua održao je i nekoliko performans-predavanja pred kamerom.

Ceo razgovor je moguće pogledati OVDE


Projekat: ABECEDA NEZAVISNE KULTURE
Produkcija: Kulturpunkt, 2015.

Novinarka: Matija Mrakovčić
Snimatelj: Ivan Slipčević
Reditelj: Kyril Rubinstein

Intervju je nastao u sklopu projekta Abeceda nezavisne kulture, posvećenog dokumentovanju i predstavljanju kulturnih i umetničkih praksi u regiji, koji realizuju SEEcult.org, Kulturtreger (Booksa.hr) i Kurziv (Kulturpunkt.hr), uz podršku Balkanskog fonda za umetnost i kulturu (Balkans Arts & Culture Fund - BAC). Projekat su podržala i ministarstva kulture Srbije i Hrvatske, Gradski ured za kulturu Zagreba i Zaklada Kultura nova.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav