• Search form

06.10.2015 | 12:18

24. MFEF

24. MFEF

Međunarodni festival etnološkog filma (MFEF) u Etnografskom muzeju u Beogradu predstavlja od 6. do 11. oktobra više od 60 filmova, a tom selekcijom želi da se vrati izvornim idejama i principima, odnosno doslednijem sprovođenju žanrovskog opredelјenja ka što čistijem etnološkom i antropološkom filmu.

Selekciona komisija 24. MFEF-a, koju su činili vanredna profesorka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i naučna saradnica u Etnografskom institutu SANU dr Ljilјana Gavrilović i istoričar umetnosti Miroslav Bata Petrović, pogledala je 92 filma iz 36 zemalјa, od kojih je bilo  12 filmova domaće produkcije, 14 studentskih i 66 filmova inostrane produkcije.

Prema navodima organizatora, poslednjih nekoliko godina u potpunosti je relativizovana kategorija etnografskog/antropološkog filma - ako se prihvati tvrdnja da je, maltene, svaki film koji govori o lјudima i prikazuje lјude “antropološki film”, onda bi to značilo da su i svi drugi festivali koji prikazuju lјude i lјudske probleme – antropološki.

Konstatujući da etnologija/antropologija, kao disciplina, ipak ima svoju jasnu i preciznu naučnu definiciju, sfere i metode istraživanja, Selekciona komisija zauzela je stoga stav da bi i filmovi prikazani na MFEF-u trebalo da ih odražavaju.


  Ruanda - život posle... Priče majki

Uz filmove u konkurenciji za nagrade i Informativni program, 24. MFEF nudi i Studentski program i selekciju ID3min, uz tradicionalne specijalne programe.

U konkurenciji za nagrade su 22 filma iz isto toliko država, uključujući dva iz Srbije.

Posmatrano iz etnološko-antropološke perspektive, 24. MFEF je definisan na osnovu ostvarenja koja pripadaju bliskom okruženju, a to je šest filmova iz Srbije i zemalja balkanske, jadranske i panonske zone. Deset je ostvarenja koja kulturno reprezentuju Evropu, a tu su i filmovi iz ostatka sveta. Organizatori su posebno istakli učešće koprodukcija u konkurenciji, pogotovo iz država koje su kulturno i prostorno udaljene – čak kontinentima, kao i različitih čitanja kulture u okviru članica Evropske unije ili “pogleda spolja” usmerenih prema kandidatima za ulazak.

Informativni program sastoji se od 20 filmova, a ta selekcija je, kako je navedeno, tematski, strukturno i sadržajno svojevrsno ogledalo takmičarskog programa, kako prema broju odabranih filmova, tako i prema kulturnim zonama iz kojih dolaze i sinematički obrađenoj antropološkoj problematici.

      Koreni zla

Program “Festival plus” čini: Studentski program sa deset filmova, te 11 filmova selektovanih u najmlađi od festivalskih programa, ID3min. Reč je o filmovima koji produkciono pripadaju kategoriji neprofesionalnih (nekada nazivanih amaterski), pri čemu su svi studentski stigli iz inostranstva. 

Specijalni programi su i ove godine opredeljeni na osnovu jednog od dugoročnih ciljeva, a to je povratak domaćeg filma na MFEF. Kao potsticaj takvoj misiji u programu, biće prikazana tri prva dobitnika glavne nagrade na Festivalu video i etnološkog filma, današnjem MFEF-u, i tri filma u programu Muzealac u svetu etnološkog filma – Zapadna Srbija.

     Mi smo Romi

Budući da programi Festivala plus predstavljaju svojevrstan prozor u prostore za dalјe priklјučivanje novih produkcionih domena, oni će biti u potpunosti prikazani do svečane ceremonije otvaranja 24. MFEF-a, zakazane za 7. oktobar u Etnografskom muzeju.

Festival će otvoriti član žirija dr Andrej Simić, profesor antropologije i saradnik Centra za vizuelnu antropologiju na Univerzitetu Južne Kalifornije u Los Anđelesu.
 
Otvaranju će prisustvovati i neki od autora iz inostranstva, čiji će filmovi biti prikazani u okviru 24. MFEF-a.


   Silaženje sa anđelima

Sve projekcije podelјene su u dvosatne blokove u sukcesivnim terminima, počev od ranih popodnevnih, a ulaz je besplatan.

Festivalski sajt je etnofilm.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org za kulturu jugoistočne Evrope.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav