• Search form

04.08.2020 | 15:23

Preminuo Rajko Dujmić

Preminuo Rajko Dujmić

Hrvatski kantautor i kompozitor pop muzike Rajko Dujmić, nekadašnji frontmen Novih fosila, preminuo je 4. avgusta u Rijeci u 66. godini od posledica nedavne teške saobraćajne nesreće.

Dujmić je preminuo u riječkom Kliničko-bolničkom centru, gde su se lekari, prema navodima hrvatskih medija, borili za njegov život od prošle srede, kada je doživeo tešku saobraćajnu nesreću kod Ravne Gore. Nekadašnji frotmen Novih fosila izgubio je kontrolu nad vozilom kojim je upravljao i sleteo u provaliju duboku desetak metara, zadobivši teške povrede glave.

Autor pop hitova kao što su "Da te ne volim", "Reci mi tiho, tiho", "Saša", "Šuti moj dječače plavi", "Sanja" i "Plava košulja", preminuo je svega nekoliko dana uoči 66. rođendana.

Rođen 7. avgusta 1954. godine u Zagrebu, počeo je da se bavi muzikom još kao tinejdžer. Apsolvirao je na Pedagoškoj akademiji, a uoči dolaska u Fosile svirao je orgulje u rok-operi “Gubec-beg”. Pre Novih fosila svirao je i u Grupi Marina Škrgatića, Crno bijelima, Klanu, bendu sa kojim je pratio Josipu Lisac i Zlatnim akordima.

Novim fosilima pridružio se 1976. godine, nakon čega su postali jedna od najpopularnijih jugoslovenskih pop grupa, prepoznatljivi po pevačicama Đurđicom Barlović i potom Sanjom Doležal. Godišnje su imali oko 300 koncerata, a održali su i niz turneja po nekadašnjem SSSR-u, SAD, Kanadi i evropskim zemljama.

Dujmić je predavao komponovanje na Rok akademiji, a pisao je i muziku za pozorišne predstave "Sedam lakih komada" i "Dundo Maroje". Prema njegovim pesmama napravljen je mjuzikl "Za dobra stara vremena".

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.