• Search form

05.08.2020 | 20:12

Preminula Isidora Bjelica

Preminula Isidora Bjelica

Književnica Isidora Bjelica, autorka više od 60 knjiga, preminula je 5. avgusta u Beogradu u 53. godini, posle dugogodišnje borbe sa kancerom.

Poslednju knjigu “Ostrva ljubavi” objavila je proletos za Lagunu, a opisala ju je kao knjigu “inicijacije u ljubav i putovanja posle koje nećete biti isti jer ćete primiti tajne ljubavi”. “Ovo naše zajedničko putovanje po ostrvima ljubavi zauvek će vam promeniti percepciju tog čudesnog sveta. Pred nama su dve opcije: da budemo saputnici ili sapatnici. Birajmo ovo prvo”, poručila je čitaocima, kojima se obratila i početkom juna na društvenim mrežama objavomj da je probala sve što je bilo u njenoj moći, ali da je to dovelo do “samo još više i više bola”. “Nažalost, izolacija mi je došla glave za moju primarnu bolest”, navela je tada Isidora Bjelica.

Iako nije uživala naklonost književne kritike, gotovo sve njene knjige su bestseleri, a pojedine su imale i po petnaestak izdanja. Prema navodima njene izdavačke kuće Laguna, najpopularniji naslovi Isidore Bjelice su: Spas, Spas 2, Sama, Voleti i umreti na Karibima, Ljubav u Tunisu, Moj deda Luj Viton, Tajni život slavnih Srpkinja, Princeze di Montenegro, Dama iz Monaka, Srpkinja… Knjige su joj prevođene na engleski, ruski, francuski, slovenački, makedonski i španski jezik.

Rođena u Sarajevu, Isidora Bjelica diplomirala je i magistrirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je jedno vreme i radila kao asistent na predmetu Scenario.

Autorka je i drame “Sarajka u Beogradu”, a među njenim pozorišnim delima su i Ozloglašena, Psovači, Tako je govorio Broz… Bila je i TV autorka, te scenaristkinja i rediteljka filma “Dorćol–Menhetn” (2000), kao i više radio-drama. Bila je i kolumnistkinja, a najduže je pisala za Kurir.

Bila je udata za Nebojšu Pajkića, sa kojim je imala sina Lava i ćerku Vilu. Sin joj je upravo postao poslanik Skupštine Srbije, na listi Srpske napredne stranke.

Povodom smrti Isidore Bjelice, predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je da je sa velikim žaljenjem primio tu vest i izrazio najdublje saučešće njenoj porodici i poštovaocima, preneli su mediji. "Njen neobični životni put, kao i trag koji je ostavila na umetničkoj sceni Srbije, ostaće zabeležen u brojnim knjigama i dramskim ostvarenjima. Isidora će ostati upamćena po svojim originalnim nastupima u javnosti, kao i po britkom pisanom izrazu i jedinstvenom stilu", ocenio je Vučić.

*Foto: Laguna

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.