• Search form

17.09.2024 | 16:57

Mateja Nikolić dobitnik nagrade Neda Depolo

Mateja Nikolić dobitnik nagrade Neda Depolo

Nagradu “Neda Depolo”, koju Radio Beograd 2 dodeljuje za najbolje studentsko radiofonsko ostvarenje, dobio je Mateja Nikolić, student druge godine doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na Odseku za kompoziciju.

Pobednički rad je elektronska kompozicija “Skudra”, a proglašen je najboljim na osnovu ovogodišnjeg konkursa za nagradu “Nada Depolo”, saopštio je 17. septembra Radio Beograd 2.

Nagrađenom autoru pripada Povelja Radio Beograda 2 i iznos od hiljadu evra iz Fonda “Neda Depolo”.

Druga nagrada dodeljena je Luki Lukiću, studentu treće godine na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) na odseku Snimanje i dizajn zvuka, za radiofonsko delo “Bellum”, dok treću nagradu dele studenti četvrte godine na istom odseku, Mitar Karadeglić za igrano eksperimentalno delo “Žrtva istosti”, i Aleksa Nikolić za radiofonsko delo “Slonovo stopalo”.

Žiri je odluku doneo u direktnom radio-prenosu, a radio je u sastavu: Olivera Kolarić, dramska spisateljica (predsednica), Ivana Vujić Kominac, rediteljka i profesorka FDU u Beogradu, Dragan Mitrić, kompozitor i urednik serije Radionica zvuka Dramskog programa Radio Beograda, Miloš Jagodić, reditelj u Dramskom programu Radio Beograda, i Ana Vučković Denčić, književnica i novinarka Radio Beograda 2.

Prema mišljenju žirija, prvonagrađeno delo “Skudra” elektronska je kompozicija u kojoj autor, spajajući moderno sa drevnim, iskazuje zavidan nivo kako kompozicionih postupaka, tako i rada sa različitim izvorima zvuka i njihovom elektronskom obradom.

“Uspešno sintetišući različite elemente, autor stvara bogat i dinamičan zvučni ambijent koji je u stalnom pokretu i traganju za novim čulnim iskorakom. Tehnike sviranja akustičnih instrumenata i korišćenje alikvotnih tonova uspešno doprinose temi drevno modernog zvuka”, naveo je žiri.

Javna sednica žirija, foto: Radio Beograd 2

Cilj nagrade “Neda Depolo” je da podstiče stvaralaštvo mladih u oblasti radiofonije i da njihov talenat povezuje sa proizvodno-kreativnim pogonima u Radio Beogradu, kući koja ima bogatu tradiciju i međunarodni ugled u domenu radio-arta.

Konkursom se čuva uspomena na Nedu Depolo, dugogodišnju urednicu u Dramskom programu Radio Beograda koja je znatno doprinela razvoju srpske radiodramske umetnosti.

Nagrade će biti uručene početkom novembra na svečanosti u Kamenoj sali Radio Beograda, a svi nagrađeni, kao i radovi koji svojim kvalitetom to zaslužuju, biće emitovani u terminima Dramskog programa.

*Naslovna fotografija: Mateja Nikolić - Aleksandra Đurić

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Belgrade Conceptual Artists
Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.