• Search form

17.09.2024 | 17:14

Urban režira Majstora i Margaritu

Urban režira Majstora i Margaritu

Narodno pozorište u Beogradu počelo je probe predstave “Majstor i Margarita” koju režira Andraš Urban, a zasnovana je na čuvenom romanu Mihaila Bulgakova, u kojem se taj slavni ruski pisac bavi nekim suštinskim filozofskim, kulturološkim i političkim pitanjima, a posebno odnosom umetnika i vlasti, kao i verovanjem u određenu ideologiju.

Premijera je planirana za prvu polovinu novembra na Velikoj sceni, najavilo je Narodno pozorište.

Dramatizaciju je uradila Kata Đarmati, a postavku sprema Andraš Urban, reditelj snažnog autorskog pečata čija se estetika temelji na stalnom preispitivanju stvarnosti u kojoj živimo, ali i sopstvenih stavova o tome.

“Rukopisi ne gore. Rukopisi gore, kao i predstave, kao i sve što covek uradi, gori. Majstor i Margarita jeste delo gde teško zaobilazite razmišljanje o svom postojanju u određenom istorijskom trenutku, ovde i sada, a s druge strane natera vas da se posvetite i nekim važnim, dubljim pitanjima ljudske egzistencije. Ako je to ljudsko, uopšte, vredno spomena, ako uopšte ima nekog smisla. I ljubav izgori na lomaci”, naveo je Urban, kome će to biti treća postavka nekog komada u Narodnom pozorištu, nakon Sterijinih “Rodoljubaca” (2015) i Nušićevog “Sumnjivog lica” (2016).   

Uloge su dodeljene Igoru Đorđeviću, Nadi Šargin, Aleksandru Vučkoviću, Vanji Ejdus, Pavlu Jeriniću, Vanji Milačić, Draganu Sekuliću, Juliji Petković, Jeleni Blagojević, Andreju Nježiću, Bojanu Krivokapiću i Dušanu Matejiću.

U umetničkom timu predstave su i kostimografkinja Bojana Nikitović, kompozitorka Irena Popović, koreograf Gerde Kristijan i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

“Majstor i Margarita” jedan je od najprovokativnijih romana svetske literature; neobične je forme, odlikuje ga misterioznost na raznim nivoima u kojima Bulgakov isprekidanim redosledom, kroz 32 poglavlja, opisuje događaje u Moskvi 30-ih godina XX veka, kao i događaje koje je naslovni junak, Majstor, opisao u svom romanu o Pilatovom sudu i Isusovoj mučeničkoj smrti. Događaji u ruskoj prestonici prikazani su kao fantastična priča o dolasku đavola Volanda u tu sredinu u kojoj treba da se održi godišnji bal demona…

Kombinujući elemente moderne satire, fantastičnog, grotesknog i intelektualne proze, roman traži odgovore na velike probleme današnjice. Bulgakov ne piše formulama, on tera čitaoca da razmišlja i samostalno prepozna dublje moralne i društvene veze.

Bulgakov je na romanu “Majstor i Margarita” radio skoro 12 godina: od 1928. do februara 1940. godine. U jeku sve čvršće staljinističke kulturne politike, on je i nastanak romana držao u tajnosti do te mere da niko izvan njegovog najužeg kruga prijatelja nije znao za njega – osim agenata i doušnika koji su se rojili oko njega. Nakon što je njegova drama “Intriga licemera” bila zabranjena, 1930. godine, Bulgakov je uništio deo rukopisa: “Ja sam svoj roman o đavolu bacio u peć“, napisao je u pismu sovjetskoj vladi.

Tri godine kasnije, nakon što je saznao za hapšenje svog prijatelja, dramaturga Nikolaja Erdmana, ponovo je spalio deo romana. Za manje od godinu dana prepisao ga je iz sećanja – kao svedočanstvo o rečima koje su postale krilatica zasnovana u romanu: “Rukopisi ne gore!”

Ovo će biti tek druga postavka “Majstora i Margarite” u Narodnom pozorištu u Beogradu. Prvu i jedinu za sada uradio je Aleksandar Saša Petrović, a premijera je održana 6. aprila 1982. godine na Velikoj sceni.

*Foto: NP promo

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Belgrade Conceptual Artists
Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.