• Search form

19.09.2024 | 21:27

Berlinsko izdanje Import/Export - Tanja Ostojić, Ivana Ranisavljević...

Berlinsko izdanje Import/Export - Tanja Ostojić, Ivana Ranisavljević...

Nomadska platforma za umetnost performansa Import/Export gostuje u Berlinu u saradnji sa samoorganizovanim kulturnim centrom Flutgraben, a 20. i 21. septembra nudi kontinuirani i simultani program performansa lokalnih i internacionalnih umetnica i umetnika, među kojima su i Tanja Ostojić, Ivana Ranisavljević i Andreja Kargačin.

Tanja Ostojić predstaviće novo site-specific performativno istraživanje “The Building has a Shape of the River” koje se sastoji od instalacija unutar zgrade Flutgrabena i dva jednosatna performansa uživo na otvorenom, koji uključuju plivanje u rovu za odbranu od poplava i u reci Špreja, na istorijskoj ruti za bekstvo preko Berlinskog zida, kao i vađenje cigli koje još od pada Berlinskog zida leže u kanalu i istraživanje zgrade Flutgrabena spolja.

Istraživanje Tanje Ostojić polazi od činjenice da je zgrada Flutgrabena izgrađena do pola u reci Špreja, prateći njen oblik u svojoj formi, dok njeni zidovi svedoče o senkama prošlosti, s obzirom da je locirana na istorijskim granicama Berlinskog zida. Projekat Tanje Ostojić, kako su istakli organizatori, poetično naglašava oblik zgrade nalik reci, ukazujući na njenu poziciju na mestu koje je svojevremeno bilo deo prirode, služilo za odbranu od poplava i bilo deo reke. Tanja Ostojić namerava da iznese te činjenice i da zacrta intuitivnu strategiju dodira i promene, razrađujući telesni kontakt sa fasadom zgrade i vodom u njenom okruženju.

Pripreme Tanje Ostojić u vodi za performans u Flutgrabenu, foto: Claudia Calderano

Performans “The Building has a Shape of the River” povezan je sa aktuelnim istraživačkim projektom Tanje Ostojić “Changed by Water” o urbanim kulturama plivanja, ženskom kolektivnom znanju i menopauzi, što su delom i teme njene aktuelne izložbe “Žensko zdravlje, politike tela, rad, seksualnost, menopauza, transformacije i starenje” u Savremenoj galeriji u Subotici, koja je otvorena do 12. oktobra. Tanja Ostojić, inače, trenutno učestvuje i na izložbama “Untold Narratives, In the Mood for Interruption” kustosa Tevža Logara u Galeriji Kandlhofer u Beču, “For a Better World” u Centru za savremenu umetnost u Plovdivu, kao i na 60. Bijenalu u Veneciji, u okviru izložbe “Priručnim sredstvima” Vlatke Horvat u hrvatskom paviljonu.

Pripreme Tanje Ostojić u vodi za performans u Flutgrabenu, foto: Claudia Calderano

Specijalni fokus večeri performansa u okviru berlinskog izdanja platforme Import/Export je na gradovima Livorno i Beograd, iz kojih su partneri tog projekta podržanog od Kreativne Evrope – mowan teatar iz Italije i Umetnički kolektiv U10 iz Srbije, koji će biti domaćin tog programa 2025.

Umetnica Ivana Ranisavljević izvešće 20. septembra performans “Within the Veil of Speaking Bitterness”, drugi deo svog diptiha “U ime majke i ćerke“, premijerno izvedenog 2023. godine u Livornu. Umetnica stvara granični prostor u kojem se sudaraju prošlost, sadašnjost i budućnost, dovodeći u pitanje stabilnost savremenih patrijarhalnih normi. Koristeći tehniku veza koja se tradicionalno vezuje za žene, Ivana Ranisavljević poziva na kontemplaciju i razmišljanje. Druge večeri, 21. septembra, izvešće performans “Redefine”, inspirisan radom Barbare Kruger o reproduktivnim pravima žena. “Redefine”, deo triptiha “Shared Skin”, naglašava hitnu potrebu da se redefinišu, reorganizuju i preoblikuju društvene norme, nudeći novu perspektivu na telo i ženstvenost kroz subverzivni proces pisanja i umetnost performansa.

Ivana Ranisavljević, Redefine, foto: Filip Stefanović

Novosadska umetnica Andreja Kargačin predstavlja dvodnevnu site-specific instalaciju “Paranoia Raum”, inspirisanu paničnim sobama, a istražuje razliku između iznenadne panike i hronične paranoje, kako u privatnom tako i u geopolitičkom kontekstu. Rad predstavlja vremensku liniju od 1989. godine – koju je obeležio pad Berlinskog zida – do danas, obuhvatajući objekte i snimke koji odražavaju lične, geopolitičke i ukrštene narative, posebno Andrejinog pokojnog pra-strica Đoke Stojičića, diplomate i ministra kulture za vreme jugoslovenskog rata. Rad Andreje Karčagin duboko je povezan sa lokacijom u Flutgrabenu, uključujući njegov kulturni i istorijski kontekst. Razvija se sa tom lokacijom, uključujući nove lokalne objekte. Značajni delovi rada su drveni znak “Srećna nova 1989”, kolekcija diplomatskih pasoša, zapis iz dnevnika snova iz 1992. godine, ratne fotografije njenih roditelja, stari telefon na kome se pušta govor rumunskog komunističkog lidera Nikolaea Čaušeskua, snimak iz detinjstva umetnice i njenog brata koji pevaju “The Wall” i video igre “Among us” iz 2021.

Među učesnicima je i umetnica Sharon Estacio filipinskog porekla, koja će tokom performansa “ordine” u zgradi Flutgrabena prati prozore svojom kosom, u prostoriji ispunjenoj pismima velikog formata sa rečima koje su prikupljene u razgovorima sa umetnicima Flutgraben zajednice, prevedenih na filipinski. U performansu “Departure” Marine Arienzale iz Italije mini-motorcikl postaje simbol beskonačnosti dok mu ne postane benzin, predstavljajući odnos tela i prostora, lične istorije umetnice i konteksta koji se spontano sam stvara. Maria Novella Tattanelli predstaviće “Urban Eclipses”, rad nastao u saradnji sa fotografkinjom i vizuelnom umetnicom Laurom Sgherri, kojim predlaže refleksiju koja ide dalje od fizičke pojavnosti prostora. Olympia Bukkakis u performansu “Heavy Duty Beauty” istražuje mogućnosti subkulture u post-industrijskom kontekstu. Performans-predavanje “Hader Halal” kolektiva Fehras Publishing Practices bavi se istorijom globalnih izdavačkih infrastruktra kroz zvuk i performans kao sredstvima transformacije i ozvučenja javnih politika. Tiina Lehtimaki u participativnom performansu “Shared” istražuje dinamike između performera i publike unutar jedinstvenog prostora Flutgrabena, dok Chollada Phinitduang i Thomas Rohe u site-specific plesnom performansu “Wounded Rhymes” ulaze u gorko-slatku prirodu ljudskih, prolaznih odnosa i “duhova” - sećanja, emocija i nevidljivih ožiljaka koje ti odnosi mogu ostaviti za sobom.

Marina Arienzale, Departure, foto: Cosimo Piccardi

Osim performansa, program u Berlinu obuhvata od 16. do 21. septembra i radionice, rezidencije i panel diskusije, a ukršta queer radove, site-specific performanse, anti-džentrifikacijske i ekološke prakse, kao i performativnu arhitekturu. Program je obogaćen i prezentacijama istorije zgrade Flutgrabena i razgovirima o džentrifikaciji i pravu na grad.

Platformu Import/Export osnovala je 2022. godine grupa od šestoro nezavisnih umetnika (Maria Novella Tattanelli, Tiina Lehtimäki, Enrico L'Abbate, Aleksander Zain, Sharon Estacio, Darius Bogdanowicz), a nakon Livorna i Berlina, završni događaj planiran je za septembar 2025. godine u Beogradu, u saradnji sa Umetničkim prostorom U10. Na osnovu iskustava iz tri grada, biće kreiran kustoski priručnik, koji će biti objavljen i distribuiran na kraju prvog ciklusa projekta 2026.

*Naslovna fotografija: pripreme Tanje Ostojić u vodi za performans u Flutgrabenu (snimila: Claudia Calderano)

(SEEcult.org)

digitalizacija, kragujevac
Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.