• Search form

23.09.2024 | 20:54

Verujte u nas

Verujte u nas

Beogradski umetnik Branko Milisković izvešće 4. oktobra u Of-Brodvej teatru “The Tank” u Njujorku performans “Verujte u nas” (Trust in us), deo velikog projekta “Budućnost pripada njima”.

Prostorno i vremenski specifičan performans dogodiće se mesec dana pre novih predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, a Milisković u njemu kritikuje manipulativnu prirodu moderne politike.

Kroz moćnu i provokativnu performativnu sliku, taj rad skreće pažnju na probleme i izazove, među kojima su političke obmane, predizborne manipulacije, hipokrizija i agresivna demagogija.

Prema navodima Miliskovića, sam naziv “Verujte u nas” sugeriše veoma uznemirujuću poruku: “Nemate drugog izbora nego da nam verujete; ne njima. Mi ćemo oblikovati vašu budućnost”.

Kao što je to bio slučaj u Miliskovićevom poznatom performansu “APPOINTED: novo telo generalnog sekretara Ujedinjenih nacija” (2016/2018), ovaj 90-minutni govor predstavlja jednu spekulativnu figuru - potencijalnog predsednika SAD sa neograničenim mandatom.

Postavlja se pitanje: ko je on? Da li je to budući lider kome se može verovati, ili beskrupulozni simulakrum političke moći?

Branko Milisković u svojim radovima ne ulazi u ulogu političara, već bi se reklo da zapravo prikazuje suštinu političkog, ideološkog i autoritativnog tela koje nam se nudi, ne birajući sredstva da ostane na vlasti i zadrži apsolutni imunitet.

Projekat su podržali Ministarstvo kulture Srbije i The Tank New York City.

*Fotografija: Danilo Mataruga

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.