• Search form

07.10.2024 | 14:32

19. Joakimfest - (O) čemu (priča) pozorište?

19. Joakimfest - (O) čemu (priča) pozorište?

Međunarodni pozorišni festival Joakimfest, pod sloganom “(O) čemu (priča) pozorište?” biće održan 19. put u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu  od 8. do 14. oktobra, a u selekciiji Miloša Latinovića, književnika i direktora Bitef teatra, u takmičarskom programu prikazaće šest predstava iz Kazahstana, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije.

Publika 19. Joakimfesta moće će da pogleda predstave “Gidionov čvor”, Džona Adamsa, u režiji Jane Maričić, “Atau-kere” Oralhana Bokeja, u režiji Ajdina Salbanova, “Žena himna” Davora Špišića, u režiji Roberta Raponje, “Očevi i oci” Slobodana Selenića, u režiji Veljka Mićunovića, “Ćelava pjevačica” Ežena Joneska, u režiji Jagoša Markovića i “Under Constraction”, čije autorstvo potpisuje kolektiv Počemučka, a režiji Aljoše Lovrića Krapeža.

Festival će biti svečano otvoren 8. oktobra premijerom predstave “Jelena Anžujska” Jelene Kajgo, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a nastala je u koprodukciji Knjaževsko-srpskog teatra, festivala “Ćirilicom” iz Budve, Narodne biblioteke u Budvi i udruženja “Kultura sada” iz Beograda.

Predstave će ocenjivati žiri koji ćine pozorišni kritičar, teatrolog, dramaturg Aleksandar Milosavljević (Srbija), pozorišna rediteljka, redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Ivana Vujić (Srbija) i glumac i teatrolog Miroljub Mijatović iz Bosne i Hercegovine, a dodeliće dve nagrade: Gran pri “Joakim Vujić” za najbolju predstavu u celini i Specijalnu nagradu Grada Kragujevca.

O najboljoj predstavi daće sud i gledaoci i izabraće najbolju predstavu festivala prema odluci žirija publike.

Foto: Nenad Borisavljević

Uporedo sa glavnim, organizovan je i raznvorstan prateći program od 9. do 13. oktobra na Maloj sceni, na koji je ulaz besplatan.

Program 19. Joakimfesta nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Dizajn plakata: Milena Vučković

(SEEcult.org)

galerija matice srpske, digitalizacija
Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.