• Search form

08.10.2024 | 14:06

Uži izbor za nagradu Milica Stojadinović Srpkinja

Uži izbor za nagradu Milica Stojadinović Srpkinja

Žiri za dodelu nagrade “Milica Stojadinović Srpkinjaˮ, koju dodeljuje Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski”, uvrstio je u užin izbor za to knjiđevno priznanje knjige petoro autora - Željke Avrić, Andreje Kargačin, Vesne Korać, Dubravke Matović i Dragane Mladenović.

U uži izbor odabrane su knjige Željke Avrić “Izvan, unutra” (4SE, Beograd), Andreje Kargačin “Slobodni dani Elene Čaušeskuˮ (Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd), Vesne Korać “Ko je to u meni miran sedeo” (Gramatik, Beograd), Dubravke Matović “Istorija baštovanstvaˮ (KOV, Vršac) i Dragane Mladenović “Robotka” (Booka, Beograd).

Na konkurs je pristiglo 66 knjiga pesama autorki, koje su objavljene od oktobra 2023. do oktobra 2024. godine, a to je dosad najveći broj knjiga koje su pristigle na konkurs za nagradu “Milica Stojadinović Srpkinjaˮ.

Među njima su autorke svih generacija, od najmlađih do najstarijih, različitih poetika, tematski raznorodne i vrednosno neujednačene, istakao jer žiri koji čine: dr Zoran Đerić (predsednik), Franja Petrinović i dr Dragana V. Todoreskov.

Žiri je zapazio i nove knjige Gordane Simeunović “Nisu lake zastaveˮ, Nine Milivojević “Kartonski čovek”, Jovane Bajagić “Muveˮ, Iskre Vuksanović  “Nekontrolisani”, Nadežde Purić Jovanović “Poezija industrijaˮ, Maje Stojanac “Srce-cvekla” i Tijane Sladoje “„Artičoke padaju sa neba narovi trule na zemljiˮ.

Žiri će na sledećoj sednici, koja će biti održana 14. oktobra, odlučiti o dobitnici nagrade “Milica Stojadinović Srpkinja” za 2024. godinu.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.