• Search form

09.10.2024 | 20:27

Sprečiti zatvaranje Remonta

Sprečiti zatvaranje Remonta

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) zatražila je 9. oktobra hitnu reakciju nadležnih institucija - prvenstveno Ministarstva kulture Srbije i Sekretarijata za kulturu Beograda, ali i svih drugih relevantnih i odgovornih institucija i instanci upravljanja u Beogradu i na republičkom nivou, kako bi se urgentnim merama sprečilo zatvaranje galerije Remont kao vitalnog umetničkog prostora.

NKSS je pozvala ujedno sve kolege, umetnička i reprezentativna udruženja, umetničke fakultete, kulturne i umetničke institucije u Beogradu i u Srbiji da se pridruže apelu i da se zajedničkim zalaganjem spreči gašenje još jednog prostora za savremenu umetnost koji umetničku scenu Srbije još uvek čini živom i relevantnom.

Asocijacija NKSS reagovala je povodom odluke Remonta- nezavisne umetničke asocijacije da posle 25 godina istrajnog rada zatvori svoju galeriju, navodeći među razlozima za takvu odluku, između ostalog, “propagiranje i veličanje identiteta baziranog na banalizaciji i zloupotrebi postulata nacionalnih vrednosti, insistiranje na partijskoj pripadnosti, marginalizaciju kritičkog mišljenja, budžetsko finasiranje ‘podobnih’ u lokalnom kontekstu, rigidne uslove i kriterijume inostranih donatora”.

NKSS je istakla da je Remont jedna od ključnih organizacija nezavisne kulture koja svojim radom obezbeđuje prostor za izlaganje i produkciju umetnicima i umetnicama na umetničkoj sceni od njenih najmlađih do najstarijih predstavnika. Remont ima saradnju sa akterima u polju kulture iz Srbije, kao i vezu sa velikim brojem međunarodnih organizacija, institucija, umetnika, kustosa, istoričara umetnosti, istraživača… Remont ima bogatu arhivu, fotografije, snimke, izvore, kataloge, publikacije, monografije i knjige u vezi sa savremenom umetničkom produkcijom u Srbiji, nebrojeno mnogo istraživačkih poduhvata i inicijativa unutar kojih je obrađena i sistematizovana značajna građa umetničkih radova, inicijativa i projekata u Srbiji od druge polovine 20. veka do danas. Njene članice i članovi su realizovali veliki broj edukativnih, informativnih i promotivnih programa namenjenih širenju publike za savremenu umetnost; poslove digitalizacije i sistematizacije materijala iz oblasti savremene umetnosti; bogat, relevantan, kritičan, eksperimentalan, hrabar i uzbudljiv galerijski program savremene umetnosti u gradu. Autori su nebrojeno mnogo programa usmerenih na podršku, osnaživanje, povezivanje i informisanje svih aktera savremene umetničke scene i publike, kako u zemlji, tako i u regionu i na međunarodnom nivou.

Remont organizuje dodelu nagrade mladim umetnicima “Dimitrije Bašičević Mangelos” koja podrazumeva i rezidencijalni boravak umetnika u Njujorku.

Takođe, Remont je jedan od inicijatora i osnivača Asocijacije NKSS i regionalne platforme za kulturu Kooperativa.

“Situacija u kojoj se našao Remont nije izolovana. Asocijacija NKSS ukazuje na gorući problem urušavanja i/ili gašenja organizacija koje su bile dugogodišnji ključni akteri u oblikovanju i razvoju nezavisne kulture na području Srbije. Usled nemogućnosti da se obezbedi kontinuitet u radu dolazi do urušavanja tekovina nezavisne kulturne scene”, navela je NKSS, dodajući da taj trend zabrinjava ne samo zbog gubitka prostora za rad i okupljanje publike ovih programa, već i zato što vodi paralisanju dugogodišnje izgradnje zajednice, kreiranja zajedničkih umetničkih i kritičkih radova i razvoja novih inicijativa i umrežavanja, koji iz niza razloga nisu mogući u lokalnom institucionalnom okviru.

“Bez stabilne podrske izloženi kontinuiranoj neizvesnosti ključnih aktera nezavisne scene, poput Kulturnog centra Rex, Remonta, ULUS-a, Centra za kulturnu dekontaminaciju, Kulturnog centra Magacin - da pomenemo samo aktere sa područja Beograda, biva ugroženo i pitanje arhive celokupnog njihovog rada, nagomilanog znanja, projekata, inicijativa, itd. I dok mnoge organizacije možda nisu prepoznate kao vredne podrške iz ideoloških ili političkih razloga, Remont i ULUS se mogu smatrati pravim društvenim institucijama, koje pokrivaju delatnost od nesumnjivog značaja za celu umetničku i kulturnu scenu a time i za celo društvo. ULUS je naslednik i nosilac najvažnijih oblika povezivanja kulturno-umetničkih i društvenih problema i praksi iz dalje a Remont iz skorije prošlosti, oba kao udruženja umetnika i umetnica”, navela je NKSS i dodala da su sve to pitanja koja nadilaze konkretnu kritičnu situaciju u kojoj se našao Remont i ukazuju na simptom znatno širih procesa koji se već dugo odvijaju i koji vitalno ugrožavaju kulturnu i umetničku scenu.

Asocijacija NKSS ističe u kojoj meri nedovoljno infrastrukturno podržavanje nezavisnih, autonomnih, neprofitnih, alternativnih kulturno-umetničkih prostora, pa čak i institucionalnih prostora poput brojnih domova kulture širom Srbije koji su vremenom privatizovani, komercijalizovani ili ugašeni, devastira kulturno tkivo i osakaćuje buduće generacije.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.