• Search form

16.04.2018 | 14:19

21. Skopski filmski festival

21. Skopski filmski festival

Skopski filmski festival prikazaće od 19. do 26. aprila više od 50 filmova, a počinje premijerom novog ostvarenja makedonskog reditelja Vladimira Blaževskog Godina majmuna”, crnom komedijom nastalom u koprodukciji Makedonije, Srbije, Slovenije i Kosova.

Glavni protagonisti tog filma su siromašan čuvar skopskog ZOO vrta Cobe i šimpanza Koko, a radnja se vrti oko njenog pokušaja bekstva “iz ropstva u slobodu”. Cobe dobija otkaz zbog opšte krize i bede, ali ima šansu i da se vrati na posao ako uspe da pronađe odmetnicu Koko.

Godina majmuna” je četvrti igrani film Blaževskog, koji potpisuje i scenario i jedan je od producenata, a poznat je kao autor filmova “Pank nije mrtav” (2011), “Bulevar revolucije” (1992) i “Haj-faj” (1987).

Program 21. Skopskog filmskog festivala obuhvata selekcije autorskog, evropskog i svetskog, makedonske produkcije, fokus na francusku kinematografiju, retrospektivu Alfreda Hičkoka…

Prvi put je u program uvršćena i selekcija kvir filma.

U okviru programa “Kvir fokus”, čiji je selektor Aleksndar Kovačevski, najavljena su i predavanja i diskusije o kvir filmu i njegovoj istoriji.

Festivalski program biće održan u bioskopima Milenijum i Frosina, kao i u Kinoteci.

Festivalski sajt je skopjefilmfestival.com.mk, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.