• Search form

03.10.2018 | 17:07

27. Međunarodna tribina kompozitora

27. Međunarodna tribina kompozitora

Međunarodna tribina kompozitora, najveći festival savremene muzike u Srbiji, predstaviće od 4. do 8. oktobra u Studentskom kulturnom centru u Beogradu 54 kompozicije iz više od 15 zemalja iz celog sveta, čiji autori pripadaju različitim generacijama i raznolikih su stilskih opredeljenja.

Od 400 partitura, koja su pristigla na konkurs 27. Tribine, selektorka Branka Popović, i sama kompozitorka, odabrala je dela autora iz Srbije, Italije, Grčke, Poljske, Argentine, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Finske, Danske, Rusije, Kolumbije, SAD, Južne Koreje, Makedonije, Japana i Brazila.

Autori su inspirisani i narodnim predanjima (Duh iz tikve), egipatskom i grčkom mitologijom (Ibis, Mnemozina), pojmovima iz filmske montaže (Disolvenca), pojavama u vezi sa teorijom gasova (Kavitacija)… Tu su i  gipka stabla iz tropskih šuma (Lijane), ali i dela sa dozom romantike (Hod po dugi, Dok mislim na tebe, Uspomene).

Među učesnicima 27. Tribine su Ansambl za novu muziku Gradilište i orkestar Metamorfozis, koji su već dobro poznati publici, kao i niz solista i malih ansambala specijalizovanih za savremeni izraz i zvučnu paletu, najavilo je Udruženje kompozitora Srbije (UKS).

Kao i svake godine, biće predstavljeni i ansambli koji prvi put nastupaju na Tribini, a među njima je petočlani ansambl Beogradski barok koji će na starim instrumentima svirati nova dela.

Kao posebno zanimljiv, organizatori su izdvojili i kvintet limenih duvača sačinjen od umetnika iz Slovenije, Srbije i Hrvatske, čija desetogodišnja saradnja rečito govori o nepokidanim vezama umetnika iz nekadašnje zajedničke zemlje.

Još jedan projekat stavlja u prvi plan nešto što je, kako navodi UKS, teško zamislivo u ovdašnjoj kulturnoj sredini - jedan srpski kompozitor - Ivan Brkljačić, našao je svog izdavača u Srbiji! Promocija osam izdanja Brkljačića biće održana 8. oktobra u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije. Tom prilikom biće predstavljena notna izdanja kompozicija izvedenih na autorskom koncertu Brkljačića u beogradskom SKC-u u maju 2016. (Quattro temperamenti za kvartet saksofona, Sax & sex za saksofone i klavir(e), Šest i po za dve violine, Presto za klavir solo, Da su meni oči tvoje za sopran, flautu i klavir, Sax kolo za kvartet saksofona, Kuvada za violinu, klarinet i klavir, Lento za klavir solo).

U okviru 27. Tribine, biće uručena i nagrade UKS-a za 2017. godinu - nagradu “Stevan Mokranjac" dobila je Ivana Stefanović, nagradu "Aleksandar Pavlović" Ansambl za novu muziku Gradilište na čelu sa umetničkom direktorkom, pijanistkinjom Nedom Hofman, a nagradu “Pavle Stefanović” muzikološkinja Ana Kotevska.

Sajt UKS je composers.rs, a program 27. Tribine nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.