• Search form

09.11.2017 | 10:33

4. Mater Terra i Pozorište u školama

4. Mater Terra i Pozorište u školama

Pozorišni Festival dece i mladih “Mater Terra”, zasnovan na konceptu “ekologije duše”, nudi u četvrtom izdanju, koje će biti održano od 17. do 19. novembra u Beogradu, više od deset predstava učenika osnovnih i srednjih škola iz Srbije, uz simpozijum “Pozorište u školama” (PUSH) koji će predstaviti inovativne dramske metode u prevenciji nasilja.  

Ekologija duše” je kovanica koji određuje teme predstava festivala “Mater Terra” - na predlog umetničke direktorke Sanje Krsmanović-Tasić, a  podrazumeva zdrave i razvijene međuljudske odnose, otvorenost i prihvatanje drugog i drugačijeg, razvijanje empatije i aktiviranje solidarnosti i podrške. Predstave festivala “Mater Terra” imaju stoga zadatak da se bave temama u oblasti ekologije i ekologije duše, što je jedini uslov za učešće, uz zahtev da su učesnici deca i mladi osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Festival će biti otvoren na sceni Pete beogradske gimnazije predstavom “Tri profesorke i domar” Dramske sekcije te škole, a potom će biti nastavljen u Dečjem kulturnom centru Beograda, gde će biti izvedeno devet predstava učenika osnovnih i srednjih škola, uz tri van festivalskog programa, kao poklon učesnicima.

Učenici osnovnih škola izvešće 18. novembra predstave “Zašto?” (OŠ “Dušan Vukasović  Diogen”, Bečmen), “Čuvari parka” (OŠ “Janko Veselinović”, Beograd), “Život je dobar” (OŠ Đura Jakšić, Mala Krsna, Smederevo), “Boje mog detinjstva” (grupa Vladini kamenčići OŠ “Vlada Obradović Kameni”, Novi Beograd) i “Znak pitanja” (grupa “Mi”), dok će dan kasnije na programu biti srednjoškolske predstave “Exit is Love” (Medicinska škola “Beograd”, Beograd), “Veče sa Đođem Milićevićem” (Dramski studio “Šmiranti”, Novi Sad), “Ko ti je kriv?” (Geološka i hidrometeorološka škola “Milutin Milanković”) i “Od krovova do perona” (Dom učenika poljoprivredne škole PK “Beograd”, Beograd).

Kao prateći program četvrtog festivala “Mater Terra”, koji organizuje Centar za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM), najavljen je simpozijum PUSH - Pozorište u školama, u okviru kojeg će biti predstavljene interaktivne predstave koje se igraju po školama u cilju prevencije nasilja, a nastale su u okviru evropskog Erazmus + projekta “R.U.IN” - predstava “Štreber” organizacije Otvoreni krug iz Budimpešte “Reči od kamenaHleb teatra, u produkciji CEDEUM-a. Fokus obe predstave je internet nasilje ili “cyberbulling”, kao sve rasprostranjenija pojava koja i u Srbiji odnosi mlade živote. U okviru simpozijuma PUSH, koji CEDEUM organizuje u partnerstvu sa DKCB-om i Udruženjem Umetnička utopija, biće izvedena i predstava u učionici “Epske igrice” (Zidanje Skadra) grupe Hop.La!, koja se bavi temom nasilja nad ženama.

Reči od kamena, Hleb teatar

Simpozijum PUSH “Inovativne dramske metode u prevenciji nasilja” organizovan je iz potrebe da se stručna i naučna javnost, kao i dramski pedagozi i umetnici, upoznaju sa metodom Pozorišta u obrazovanju (Theatre in Education - TIE), koja se primenjuje sa uspehom u više evropskih zemalja. U Srbiji je to relativno nova pojava, a želja organizatora “Mater Terra” festivala je da se ta dokazano uspešna metoda primeni u što više škola uz uključenje što većeg broja pozorišta, pozorišnih trupa,  umetnika i dramskih pedagoga.

Učesnici predstava, kao i publika, zajedno sa stručnjacima iz te oblasti, imaće priliku da na okruglom stolu “Vršnjačko i internet nasilje: pojava i prevencija” analiziraju fenomen nasilja u društvu i predstave svoje iskustvo korišćenja kreativnih metoda koje ostavljaju dublji i duži trag na učesnike, a samim tim utiču na smanjenje i prevenciju nasilja kod dece i mladih, naveli su organizatori.

U okviru panela, biće predstavljena i onlajn aplikacija, kreirana za potrebe projekta R.U.IN, a učesnici simpozijuma će u narednim mesecima biti upoznati i dobiti rezultate istraživanja primene metoda TIE u prevenciji vršnjačkog nasilja.

Epske igrice, Hop.La!

Program festivala “Mater Terra” biće završen dodelom diploma i predstavom “Dragi tata” prema tekstu Milene Bogavac, u izvođenju Teatra 011, koja je poklon učesnicima.

Festival “Mater Terra” (lat. majka zemlja) obeležava Dan obrazovanja u oblasti drame i pozorišta, koji Međunarodna asocijacija za dramu i edukaciju (IDEA), čiji je CEDEUM nacionalni centar, slavi tokom novembra. Takođe, 20. novembra se obeležava dan usvajanja Deklaracije o pravima deteta. Festival je stoga pokrenut u želji da se praktično, uz decu, mlade i dramske pedagoge, proslave ta dva značajna datuma, promovisanjem novih modela susreta i festivala koji nisu zasnovani na takmičenju i poređenju, već na saradnji, solidarnosti i daljem razvoju i usavršavanju.

Predstave festivala imaju zadatak da se bave temama u oblasti ekologije i ekologije duše, i to je jedini uslov za učešće, osim zahteva da su učesnici deca i mladi osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Festival je zamišljen kao mesto razmene, predstavljanja rada dramskih sekcija i grupa i mogućnost stručnih saveta za sve učitelje, nastavnike, umetnike i dramske pedagoge koji veruju da dramski procesi i samo pozorište mogu pozitivno da utiču na lični razvoj mladih i dece, kao i na razvoj  društva i sveta u kojem živimo. Festival je nekompetativan i ideja je da služi kao mesto za podršku i stručno usavršavanje pedagoga dramskih grupa i studija. Tokom Festivala, nakon svakog bloka predstava, održavaju se razgovori u kojima mladi učesnici, njihovi nastavnici i dramski pedagozi, publika, roditelji, kao i stručni tim, razmenjuju mišljenja o predstavama, daju komentare i otvoreno razgovaraju o procesima i problemima.

Stručni tim koji ove godine prati Festival i sastavlja pisanu evaluaciju za dramske pedagoge čine pozorišna rediteljka Ksenija Krnjajski, dramski pedagog i glumac Paul Murrey i dramaturg i psiholog Marko Pejović.

Ulaz na programe festivala “Mater Terra” je besplatan, dok je prisustvo simpozijumu, zbog limitiranog broja mesta, potrebno potvrditi na adresu cedeuminfo@gmail.com

Program festivala “Mater Terra” nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  30.06.2018 | 10:00

  Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor

  INGE MORATH (1923): RETROSPEKTIVA - razstava (29.6.-21.10.2018.)

  kustosa: Brigitte Blüml-Kaindl in Kurt Kaindl

  http://www.ugm.si

  11.07.2018 | 10:00

  Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana

  NEBEŠKA BITJA. Ne človek ne žival - mednarodna razstava (10.7.-4.11.2018.)

  umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

  kustosinji razstave: Zdenka Badovinac, Bojana Piškur

  http://www.mg-lj.si/si/razstave/2369/razstava-nebeska-bitja-ne-clovek-ne-zival

  12.07.2018 | 09:00

  Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

  TESLIN SVETSKI SISTEM - izložba posvećena dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije(11.7.-30.10.2018.)

  autorica: Zorica Civrić, muzejska savetnica Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba

  http://tehnicki-muzej.hr

  https://www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

  http://www.muzejnt.rs

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  22.07.2018 | 11:00

  2. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI / 2ND INDUSTRIAL ART BIENNIAL: NA LEĐIMA PALIH DIVOVA / ON THE SHOULDERS OF FALLEN GIANTS (IAB 2018) (20.7.-28.10.2018.) Labin, Pula, Raša, Rijeka, Vodnjan

  umjetnici/ce: Zanny Begg & Elise McLeod, Nina Bunjevac, CANAN, Phil Collins, Siniša Ilić, Matija Ferlin & Mauricio Ferlin, Fokus grupa, Ulrik Heltoft, Vlatka Horvat, Božena Končić Badurina, Luiza Margan, Maryanto, Naeem Mohaiemen, Oscar Murillo, Nikolay Oleynikov, Daniela Ortiz, Dan Perjovschi, Laure Prouvost, Kahlon Rajkamal, Miljohn Ruperto, Selma Selman, шkart, Marko Tadić & Miro Manojlović, Želimir Žilnik

  kustosice: Što, kako i za koga / WHW

  organizacija: Labin Art Express XXI

  suorganizacija: MMSU Rijeka, Arheološki muzej Istre

  http://www.industrialartbiennale.eu

  10.08.2018 | 10:00

  MGLC, Ljubljana

  RIKO DEBENJAK (1908-1987) - pregledna/retrospektivna razstava (9.8.-11.11.2018.)

  kustosinja razstave: Breda Škrjanec

  http://www.mglc-lj.si

  03.09.2018 | 10:00

  Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad

  Dani evropske baštine 2018.

  MAISON BARILLI: BELGRADE/NEW YORK - izložba posvećena Mileni Pavlović Barili (2.9.-28.10.2018.)

  autori: Stefan Žarić i Violeta Tomić

  http://www.pavle-beljanski.museum

  11.09.2018 | 10:00

  Francuski institut u Novom Sadu, Nikole Pašića 33, Novi Sad

  ZORAN SVILAR: LOŠI MOMCI - izložba ilustracija za Le Monde diplomatique, izdanje na sprskom jeziku (10.9.-31.10.2018.)

  http://www.institutfrancais.rs

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.