• Search form

26.03.2018 | 13:15

6. Vojnik – Zakletva!

6. Vojnik – Zakletva!

Međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik, posvećena grafičkom dizajnu i vizuelnoj kulturi, biće održana od 28. do 31. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a u šestom izdanju, nazvanom “Zakletva”, nudi seriju predavanja, diskusija, radionica i izložbi renomiranih autora, dizajnera i teoretičara.

Program konferencije, najavljen predstavljanjem dela kolekcije “Plakatiranje” portala Vizkultura u galeriji Pro3or, obuhvata 12 predavanja, sedam studentskih radionica, kao i još tri izložbe – grupnu “Zakletva – bez muke” u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja, “Hesitant System” crnogorskog ilustratora i grafičkog dizajnera Srđe Dragovića u Uličnoj galeriji, te u završnici tradicionalnu izložbu i razmenu radova “Menjaža” u Kulturnom centru Grad.

Pola Plakatiranja, Pro3or

Konceptualnu eksplikaciju šestog izdanja Vojnika dao je jedan od osnivača te manifestacije, beogradski grafički dizajner i edukator Borut Vild:

‒ Zakletva? Pa šta će vam to?
‒ Znaš, ono... vojnici, zakletva... u šta se zaklinjemo kao struka... za šta smo spremni da "poginemo", to...
‒ Pa boga mu, jel' se nismo dovoljno kleli? Na levo i na desno, zemlji i nebu, ovome i onome... verovali da će, sad će, samo što nije... pa nekako nije ispalo...
‒ Ali mislim na nešto drugo... kao pristupanje cehu... zajednici... svojima
‒ Ma daaaj... uostalom, ko smo pa mi da se zaklinjemo? Na papiru kreativci, pred gazdom miševi, u timu psihijatri-amateri, ujutro nesigurni početnici, uveče frustrirane sveznalice, noću usamljeni emotivci... ajde, koji je to ceh?
‒ ?
‒ Reci, reci... sad se zakuni...
‒ Paaa... ne znam baš... ali kunem se da je na put bolje krenuti sa pitanjem, nego sa odgovorom.
'Ajmo. Vojnik 6. Zakletva.

Pola Plakatiranja, Pro3or

Program konferencije počinje javnim kvizom i dodelom diploma 28. marta u Dvorani KCB-a, gde će narednih dana govoriti teoretičari, arhitekti, umetnici i dizajneri: Dejan Kršić, Filip Apeloa (Philippe Apeloig), Ivan Dorotić, Valentina Abenavoli, Željko Lončar i Milica Pantelić, Niko Mihaljević, Studio Peter Gregson, Idis Turato, Damir Gamulin, Katarina Popović, Saša Tkačenko, Borut Vild

Jedan od najpoznatijih savremenih francuskih dizajnera Filip Apeloa, čiji su nedavni naručioci radova modne kuće Hermès, Issey Miyake, kao i novootvoreni muzeji Iv Sen Lorana u Marakešu i Luvr u Abu Dabiju, predstaviće se 29. marta.

Filip Apeloa

Popodnevni program konferencije čine studentske radionice od 29. do 31. marta na Fakultetu za medije i komunikacije, čiji su mentori Slavimir Stojanović, Sanja Stojkov, Mane Radmanović, Bratislav Milenković, Niko Mihaljević, Miloš Desko Ćosović i Damir Bralić i Lana Grahek uz asistenciju Marina Nižića.  Radionice predstavljaju platformu za rad, istraživanje i eksperimentisanje, te razmenu znanja, kulturnih vrednosti, ideja o dizajnu i vizuelnim komunikacijama, kao i o promenama koje su nužne u odnosu na savremeni sistem obrazovanja u oblasti grafičkog dizajna.

Studentske radionice

U okviru pratećeg izložbenog programa, 29. marta u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja “Akademija” biće otvorena kolektivna izložba “Zakletva – bez muke” na kojoj izlažu Vahida Ramujkić, Vuk Palibrk, Mane Radmanović, Saša Tkačenko, Stefan Unković i Toma Pan. Nadovezujući se na temu ovogodišnje konferencije i referišući u nastavku svog naslova na knjigu Vahide Ramujkić "Šengen bez muke (po metodi Assimil)", izložba predstavlja uzorak iz opusa svakog od autora sa zajedničkom crtom autobiografskih zapisa realizovanih korišćenjem grafičkih elemenata, kroz medij štampe, pokretne slike, kao i kroz sam čin umnožavanja do multioriginala. Istrgnuto iz vojničkog konteksta i smešteno u okvir savremenih umetničkih i dizajnerskih praksi, izložba se, kako je navedeno, može sagledati kao mapa sastavljena od šest crtica iz života: Izjava (ljubavi) - laserski sečeni papir Maneta Radmanovića, Pripadnik - serija figuracije Stefana Unkovića, Svečanost - grafika Tome Pana, Proces - knjiga Vahide Ramujkić, Ritual - animirani dnevnik Vuka Palbrka i Sud - kroz ediciju navijačkih šalova Saše Tkačenka.

Kustoskinja je Isidora Nikolić, asistent kustosa Miloš Nikolić, a biće otvorena do 10. aprila.

Vahida Ramujkić (levo), Srđa Dragović

Izložba “Hesitant SystemSrđe Dragovića, koja predstavlja presek radova tog autora u oblasti ilustracije u protekle dve godine, biće otvorena 20. marta u Uličnoj galeriji, a nazvana je prema nedavno započetoj seriji ilustracija, zamišljenoj kao svojevrsna studija kontradiktornosti. Upravo ta kontradiktornost karakteriše i postavku u Uličnoj - u istoj ravni našli su se radovi koji nisu nastajali nekim linearnim tokom i nemaju previše međusobnih dodirnih tačaka, tako da su dovedeni u situaciju sličnu raspravi. Snebivljiv ton te “sistematizacije”, kako je navedeno, kreira jedan nad-narativ u kojem su se dati radovi zatekli - i ostali zatečeni.

Dragović je, inače, i autor vizuelnog identiteta konferencije Vojnik 6.

Završno veče konferencije Vojnik 6 rezervisano je za tradicionalnu izložbu i javnu razmenu radova učesnika “Menjaža“ koja će biti otvorena 31. marta u Velikoj galeriji KC Grad, a a prethodiće joj prezentacija radova nastalih u okviru radionica na FMK-u.

Menjaža

Autor projekta, organizator i producent konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik je nevladina organizacija Blokovi, koja je osnovana 2010. godine, a bavi se edukativnim projektima u oblastima dizajna, umetnosti i arhitekture, obraćajući se mladima, kao budućim profesionalcima i nosiocima društvenog razvoja. Blokovi deluju u cilju doprinosa stvaranju sistema vrednovanja znanja i modela funkcionisanja, neophodnim za uspostavljanje novog pozitivnog sistema vrednosti kod mlađe populacije.

Konferecnija se realizuje u saradnji sa KCB-om, FMK-om, galerijom Pro3or, Uličnom galerijom, Centrom za grafiku i vizuelna istraživanja, KC Gradom, Novom Iskrom, štamparijama Publikum i Printshop, radionicom Proto i portalom Designed.rs.

Ulaz na sve izložbe i otvaranje konferencije je besplatan, a prijavu za učešće moguće je preuzeti sa sajta vojnik.net, a program sa satnicom nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.