• Search form

11.10.2018 | 13:14

9. Novo doba – Jača vatra

9. Novo doba – Jača vatra

Festival nesvrstanog stripa Novo doba nudi od 10. do 14. oktobra na više lokacija širom Beograda intenzivan program izložbi, radionica, koncerata, prezentacija, uz tradicionalni sajam nezavisnih izdavača, a pod sloganom “Jača vatra”, prvi put obuhvata i grupnu prodajnu izložbu u organizaciji Kulturforuma.

“Devet godina je dosta vremena za festival nesvrstanog stripa. Oni koji nas znaju kažu da ulazimo u srednje doba, novo doba. Previše smo stari da bismo bili zaustavljeni, isuviše iskusni da bismo bili naivni, isuviše uporni da bismo usporili. Zbog toga je ritam Novog doba intenzivan, čak do nekoliko izložbi i više koncerata dnevno”, poručili su organizatori devetog Novog doba, koji je najavljen 9. oktobra izložbom Bojana Milosavljevića AsterianaFuturografija” u Domu kulture Studentski grad, na kojoj je predstavljeno 30 grafika velikog formata tog ilustratora i grafičkog dizajnera koji crta i piše naučno fantastične stripove.

Festival je otvoren 10. oktobra u Matrijaršiji izložbom “Od govana pitaAbrahama Diaza iz Meksika i muzičkim nastupima izvođača iz Srbije (Bitlsti, Fckn’bstrds, Dedice) i Francuske (Mimi Kawouin).

Program Novog doba nastavlja se 11. oktobra izložbom “National Haus” austrijskog autora Simona Hojslea (Simon Häußle) u galeriji Stara kapetanija, koja predstavlja i radove kolektiva kojima pripada - austrijsko-nemački Tonto Comics i Haus Books. Takođe, 11. oktobra u Galeriji Tunel (MKC Kombinat) biće otvorena izložba Veljka OnjinaPiromanija”.

U Uličnoj galeriji 12. oktobra biće otvorena izložba “Eros Negro Ivana Alagbea, osnivača francuske izdavačke kuće Amok, koja je ujedinjenjem sa belgijskom Freon, prerasla u Frémok (FRMK), čuven na sceni nezavisniog stripa i izdavaštva još od 90-ih. Alagbeovi najpoznatiji radovi objavljeni su u knjizi Yellow Negros and Other Imaginary Creatures - istraživanju ljubavi i rase, ugnjetavanja i bekstva. To je ujedno i izvanredan eksperiment o vizuelnoj naraciji i duboko ličnom političkom stavu.

U obližnjem CUK Imago 12. oktobra biće održano još jedno izdanje Fijuk sajma, koji je svojevremeno i pokrenut na Novom dobu, a ovoga puta biće otvoren uz nastupe Mangulice FM i Lenhart Tapes.

Organizacija Art brut Serbia predstaviće se retrospektivnom izložbom u Podrumu u Magacinu u Kraljevića Marka, koja će biti otvorena 13. oktobra u 18 sati uz performans Gorana Stojčetovića i Tijane Stanković, te stendap Bitlsta.

Tijana Stanković (violina i vokal) i Goran Stojčetović (kišobran, žica, boja u spreju i selotejp traka) direktno ce razmenjivati tonove, iz zvuka u materiju i suprotno, što će se manifestovati stvaranjem novog žičanog instrumenta - violonbrela. Oboje sa velikim iskustvom umetničke improvizacije i eksperimenta, posetiocima će, kako je najavljeno, pružiti mogućnost da osete, čuju i vide stvaralačke izazove umetnika na relaciji ništavila i harmonije.

U Galeriji Pro3or ujedno će biti otvorena dvodnevna grupna prodajna izložba “Jača vatraKulturforuma ODKR na kojoj će biti izloženi originali i printovi gostiju festivala i najnovije festivalske produkcije. Na otvaranju će nastupiti DJ Jahvo iz Hrvatske.

Izložba obuhvata radove nekih od najuzbudljivijih umetnika iz Evrope, Južne Amerike, Srbije i regiona (Yvan Alagbé, Olivier Allemane, Asterian, Vincent Bichelberger, Andrej Bunuševac, Aleksandar Denić, Abraham Diaz, Mathias Elftrop, Anna Ehrlemark, Simon Haussle, Igor Hofbauer, Anne van der Linden, Veljko Onjin, Aleksandar Opačić - Profesor, Bojan Đorđević Omča, Theo Vonwood, Miloš Petrović, Radovan Popović, Attila Stark, Goran Stojčetović, Bernharda Xilko).

U Kvaki 22 biće ujedno otvorena izložba “Vrt uživanja An Van Der Linden iz Francuske, čija umetnost, kako sama kaže, govori o ljudskom rodu i ne zaobilazi nijedan aspekt čovečanstva, koristeći opscenost, nasilje, seksualnost i sve naše otvore kao načine izražavanja. Nastupice i Murman Tsuladze (Gruzija/Belgija) i duo Denke Mix & DJ Peresito (Srbija/Francuska).

Deveto izdanje Novog doba biće zatvoreno 14. oktobra u Matrijaršiji nastupima Moussake i Kafane.

Inače, još dva dana je otvorena crowdfunding kampanja Novog doba na Indiegogo, uz poziv svima da pomognu u pokrivanju troškova muzičkog dela programa te manifestacije koja opstaje zahvaljujući volonterskom radu, kao i sredstvima iz javnih fondova i prodajom sopstvene štampane produkcije.

U srcu kolektiva je grafička radionica Matrijaršija sa celogodišnjom produkcijom plakata, printova, knjiga i grafika.

Autori vizuelnog materijala Novog doba su Ana Elemark (Anna Ehrlemark) i Andrej Bunuševac.

Ulaz na sve programe devetog festivala Novo doba je besplatan, a program sa satnicom nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.