• Search form

11.02.2018 | 21:35

Ana Brnabić: Nedopustivi napadi na novinare ili bilo koga

Ana Brnabić: Nedopustivi napadi na novinare ili bilo koga

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 11. februara, povodom zahteva Grupe za slobodu medija za smenu državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića, da o kadrovskim rešenjima neće govoriti preko medija, te da smatra da su napadi na novinare ili bilo koga nedopustivi.

“Napadi, verbalni, a tek fizički, na predstavnike medija ili bilo koga su nedopustivi", navela je Ana Brnabić u pisanoj izjavi, dodajući da je to "crvena linija i civilizacijska norma koju moramo poštovati", prenela je N1.

"Možemo da ne delimo iste vrednosti i stavove, ali bilo kakva vrsta napada je nedopustiva i neće se tolerisati. To se odnosi na sve medije, odnosno to mora biti standard za sve", poručila je Ana Brnabić, povodom zahteva za smenu Gajovića zbog izjava u vezi sa napadima na novinare.

Navodeći da je već osudila verbalni napad na novinara N1 Nikolu Radišića, premijerka je dodala da je iste večeri pozvala urednika N1 Jugoslava Ćosića, a njena savetnica za medije je razgovarala sa samim Radišićem.

“Bilo nam je važno da čujemo kako je i, od njih smo dobile informaciju da je policija odmah reagovala na prijavu napada, što se nije moglo čuti u medijima", navela je Ana Brnabić, dodajući da je pođednako važno osuditi “takvo ponašanje i kada se radi o fizičkom napadu na novinarku Pinka ili verbalnom napadu na novinara N1".

Ana Brnabić izjavila je da se to odnosi i na “nedopustive i necivilizovane verbalne ispade nekih predstavnika medija i medijskih asocijacija koji sebi daju slobodu da na društvenim mrežama iznose najozbiljnije optužbe protiv legitimnih predstavnika vlasti Srbije".

"Jedno je političko neslaganje, ali način na koji se iznosi političko neslaganje mora biti u skladu sa civilizacijskim normama", dodala je premijerka.

Navodeći da povodom napada na Nikolu Radišića “ni jednom nismo čuli od predstavnika novinarskih udruženja da je policija reagovala brzo i krajnje profesionalno”, što je “najbolji dokaz politike Vlade Srbije", Ana Brnabić istakla je da je, u interesu istine i objektivnosti, to neophodno naglasiti, "bez obzira što se profesionalna reakcija policije ne uklapa u narativ da je u Srbiji 'ugrožena sloboda medija' i da 'država ne reaguje adekvatno na napade na neke medije'".

Ana Brnabić istakla je i da je "jako je važno da svi državni organi rade u skladu sa ovlašćenjima i zakonom, kao što je bila efikasna reakcija MUP u danu napada, kao i da ovakve reakcije budu javno priznate od svih". To će, kako je dodala, doprineti s jedne strane razumevanju i dijalogu, a sa druge odvratiti buduće napade.

Grupa za slobodu medija zatražila je od Vlade Srbije da smeni državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića povodom izjava koje sa “najodgovornije državne funkcije otvaraju prostor za pravdanje nasilja, pretnji i medijskih hajki protiv novinara i tvrdnje da reakcije na to nisu u ingerencijama Ministarstva kulture i informisanja”.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.