• Search form

13.11.2017 | 10:23

Anastas Jovanović u svetlu novih medija

Anastas Jovanović u svetlu novih medija

Muzej grada Beograda priredio je, u okviru obeležavanja 200 godina od rođenja Anastasa Jovanovića (1817-1899), izložbu koja predstavlja gotovo 200 originalnih radova, crteža, akvarela, talbotipija, fotografija, stereoskopskih snimaka i ličnih predmeta tog umetnika, izabranih u svetlu novog sagledavanja i razumevanja njegove složene društvene i umetničke delatnosti na polju razvoja medijske kulture i umetnosti.

Izložba “Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji”, koju će 13. novembra u Konaku kneginje Ljubice otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, obuhvata radove iz kolekcije MGB-a, predstavljajući posle više od tri decenije neka od najznačajnijih umetničkih ostvarenja Jovanovića, od kojih će neka biti prvi put u javnosti.

U toku dugogodišnjeg umetničkog rada u Beču (1841-1859) Jovanović je načinio impresivnu galeriju fotografija svih viđenijih lјudi svoga doba, na osnovu koje je izveo brojne litografije i tako stekao ugled prvog srpskog litografa i fotografa, podseća MGB u najavi izložbe, čija je autorka viši kustos tog muzeja Danijela Vanušić.

Kao jedan od pionira evropske fotografije, Jovanović je srpsku vizuelnu kulturu obogatio nebrojenim fotografijama i litografijama, ali je i samostalno stvorio neke od ikoničnih prizora modernog srpskog nacionalnog identiteta, kao što su likovi kneza Mihaila, kneginje Julije, Vuka Karadžića, vladike Nјegoša, kneza Danila, kneginje Perside Karađorđević, Kleopatre Karađorđević, patrijarha Rajačića, mitropolita Petra Jovanovića, Tome Vučić Perišića, Ilije Garašanina, kapetan Miše Anastasijevića, Uzun Mirka, Milice Stojadinović Srpkinje, Branka Radičevića, Ljube Nenadovića, Đure Daničića, Dimitrija Avramovića, Jeremije Stanojevića, Kralјevića Marka, Hajduk Velјka i drugih, istakao je MGB.

Anastas Jovanović, Knez Mihailo u enterijeru, oko 1856, Muzej grada Beograda

Jovanović je tokom 19. veka bio jedan od umetnika i javnih radnika Kneževine Srbije koji su, uz podršku političke elite, u prvom redu vladarske porodice Obrenović, upotrebom novih vizuelnih medija, učestvovali u izgradnji i razvoju njenog modernog imidža. Nјegova svestrana i složena umetnička delatnost, kako ističe MGB, omogućila je transfer savremenih evropskih strujanja i novih tehničkih znanja u sistem srpske vizuelne kulture 19. veka.

Anastas Jovanović, 1841, Muzej grada Beograda

Anastas Jovanović, Knez Miloš, 1845-1850, Muzej grada Beograda

Popularizacija kulture vršena litografskim i fotografskim medijem, uticala je na formiranje ukusa i osećaja za lepo u mladoj srpskoj kneževini i omogućila prelaz umetnosti iz domena visoke i zatvorene umetničke prakse, oličene u mediju slikarstva, u okvire masovne medijski rasprostranjene i dostupne vizuelne kulture, navedeno je u najavi izložbe Jovanovića, čijem je jubileju posvećena i nedavno otvorena izložba “Anastas Jovanović (1817-1899) – pionir primenjene umetnosti i dizajna” u Muzeju primenjene umetnosti, na kojoj su predstavljeni njegovi nacrti i prva dizajnerska rešenja vezana za ovu sredinu.

Anastas Jovanović, Knjeginja Julija u enterijeru, oko 1856, Muzej grada Beograda

MGB je tokom trajanja izložbe u Konaku kneginje Ljubice najavio niz pratećih programa, predavanja, radionica, koncerata.

Anastas Jovanović, Hajduk Veljko na šancu, polovina XIX veka, Muzej grada Beograda

Izložbu prati katalog, kao i monografska publikacija “Identiteti i mediji - Umetnost Anastasa Jovanovića i njegovo doba”.

Projekat obeležavanja dva veka od rođenja Anastasa Jovanovića finansijski su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda.

Izložba “Anastas Jovanović – Umetnost i novi medijibiće otvorena do 28. januara 2018. godine.  

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.