• Search form

25.06.2018 | 19:23

Bogat program KotorArta, veći i budžet

Bogat program KotorArta, veći i budžet

Međunarodni festival KotorArt predstaviće od 28. juna do 13. avgusta više od 1.500 umetnika iz 33 zemlje, koji će izvesti više od 250 programa, uključujući XVII Festival klapa Perast, XXVI Kotorski festival pozorišta za decu, XVII Don Brankove dane muzike i VIII Pjacu od filozofa.

Pijanista Ratimir Martinović, jedan od osnivača i koordinator KotorArta, izjavio je 25. juna na konferenciji za novinare da celokupan festivalski program predstavlja potvrdu najviših umetničkih i produkcionih standarda, te “dokazuje i visoku svest društvene odgovornosti kroz brigu o postojećoj i stvaranje nove kulturne baštine, brigu o najmlađim naraštajima, kao i preplitanje aktuelnih društvenih tema sa umetnošću”.

KotorArt je i “turistički atraktivan i dostupan ne samo za domaćeg i regionalnog gosta, već i za turistu sa drugih govornih područja i udaljenih destinacija. I na kraju, festival je i afirmacija Crne Gore kao važne tačke na kulturnoj mapi sveta i ujedno afirmacija umetnosti i kulture kao važnih katalizatora pozitivnog diskursa crnogorskog društva”, ocenio je Martinović, saopštili su organizatori KotorArta.

Festival počinje 28. juna na Pjaci sv. Nikole u Perastu XVII izdanjem Međunarodnog festivala klapa Perast (MFKP), čiji je programski direktor Milan Kovačević istakao kao posebnost pojavu novih i mlađih učesnika.

XXVI Kotorski festival pozorišta za decu (KFPD), pod sloganom “Put oko sveta” ugostiće izvođače iz 29 zemalja, a nudi 18 predstava. O nagradama će odlučivati stručni žiri, žiri grada Kotora i dečji žiri.

Deca i roditelji uživaće i u književnim, muzičkim, likovnim, edukativno-teorijskim i programima dečijeg scenskog stvaralaštva, kao i u specijalnim  programima namenjenim mladima, najavio je direktor Petar Pejaković.

Kroz četvorodnevni simpozijum na temu “Apokalipsa danas?”, osmo izdanje Pjace od filzofa okupiće neka od vodećih imena filozofije na ovim prostorima, predvođene urednikom programa Srećkom Horvatom iz Zagreba. Najavljena je slovenačka filozofkinja i teoretičarka psihoanalize Alenka Župančič, hrvatski filozof i prevfodilac Boris Buden, koji živi i radi u Berlinu, te književnici Aleksandra Savanović i Andrej Nikolaidis. Posle svakog predavanja na Pjaci od Kina biće projekcija filma u izboru gostiju u Kinu Boka, u saradnji sa Centrom za kulturu “Nikola Đurković” i Crnogorskom kinotekom.

“Danas je gotovo više nemoguće otići na kafu ili večeru sa prijateljima, a da neko ne pomene mogućnost apokalipse, odnosno kraja ili nestanka sveta. Od ratova do izbegličke, od ekoloških katastrofa do mogućnosti nuklearnog rata, danas sve više živimo u atmosferi straha i naslućivanja najgoreg. Premda pojam apokalipsa najčešće služi za dalje zastrašivanje, ovogodišnja Pjaca od filozofa baviće se mnogostrukim značenjima apokalipse i pokušati da upravo iz današnjeg pesimizma pronađe nadu za opstanak ljudske vrste ali i planete”, obrazložio je Horvat, koji je i jedan od osnivača evropskog pokreta DiEM25.

XVII Don Brankovi dani muzike objedinjuju nekoliko programskih ideja i smernica, najavio je Ratimir Martinović, ističući da će posvećenost aktuelnoj temi ekologije i zaštite životne sredine, a u susret otvaranju pregovaračkog poglavlja 27 u procesu evropskih integracija Crne Gore, biti iskazana kroz koncerte Festivalskog orkestra, Ramba Amadeusa i premijeru njegove kompozicije “Pasija po Steli”, porudžbine Festivala, kao i kroz premijeru filma Dušana Vulekovića na temu stanja akvatorija Boke, takođe porudžbine KotorArta.

Ratimir Martinović

U saradnji sa Institutom za biologiju mora, biće organizovan serijal klavirskih koncerata sa ekološkim predavanjima “ClimateKeys”, kao i završno veče 13. avgusta, gde će otpad sa dna Boke biti iskorišćen za kreaciju instrumenata i instalacija kao jasna poruka da je jedan od zadataka umetnosti da stvara lepšu, kulturniju, ekološkiju i kreativniju svakodnevnicu.

Mladi domaći umetnici na početku profesionalnih karijera biće predstavljeni na nekoliko koncerta, a među njima su i novi KotorArt talenti: gitaristkinja Nađa Janković i pijanista Andrija Jovović.

Najavljena je i kineska produkcija mjuzikla za decu “Bah jezdi kamilom”, namenjena najmlađoj publici KotorArtića, koja predstavlja put muzike kroz prostor i vreme.

Don Brankovi dani muzike od ove godine organizuju i serijal od pet koncerata, uz podršku TO Kotor, pod nazivom “Pjaca od džeza”, gde će se predstaviti domaći i regionalni džez muzičari, kao i više od 100 pratećih programa “Luke umetnosti” na kotorskim pjacama, u Luštici Bay i Porto Montenegru.

Violinista Roman Simović prirediće sa prijateljima krajem jula dve večeri kamerne muzike, i to u Luštici Bay i Crkvi sv. Duha, a prvi put u Crnoj Gori predstaviće se filmski reditelj Emir Kusturica će sa svojim No smoking orchestra.

Na kotorskoj Letnjoj sceni 6. avgusta nastupiće hrvatske dive Tereza Kesovija, Radojka Šverko i Gabi Novak, uz instrumentalnu pratnju, te srpski violinista Nemanja Radulović sa ansamblom Double Sens 16. jula, dok će 23. jula biti održan koncert makedonskog gitariste i kantautora Vlatka Stefanovskog i Rock simfonije.

Prema rečima Martinovića, umetnički vrhunac KotorArta iščekuje se kroz dve večeri sa najtraženijom svetskom pijanistkinjom Judžom Vang koja će nastupiti sa čuvenim violinistom Leonidasom Kavakosom u Crkvi Sv. Duha, a potom i na Coca-Cola stejdžu sa najvećim perkusionistom današnjice, Martinom Grubingerom.

Judža Vang

Don Brankovi dani muzike od ove godine sarađuju sa vodećim regionalnim servisom za prodaju ulaznica Gigs Tix, pa će ulaznice za sve muzičke programe koji nisu besplatni biti u pretprodaji od ove sedmice na više od 50 lokacija u 23 mesta u Crnoj Gori, kao i u čitavoj mreži Gigs Tixa u Srbiji i putem interneta.

Učesnici u ovogodišnjem izdanju KotorArta dolaze iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Albanije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Austrije, Švajcarske, Nemačke, Španije, Portugala, Francuske, Belgije, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Ukrajine, Rusije, Izraela, Irana, Indije, Japana, Kine, Tajvana, SAD, Čilea, Kolumbije i Australije.

Ukupan budžet KotorArta iznosi 556.000 evra, od čega Opština Kotor i Ministarstvo kulture Crne Gore, koje je prošle godine uskratilo podršku, obezbeđuju 450.000 evra (300.000 i 150.000), dok 20 odsto ukupnog budžeta Festival obezbeđuje kroz sponzorstva, donacije i sopstvena sredstva.

Potpredsednica Opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov istakla je da se KotorArt, kao manifestacija od nacionalnog značaja, održao “uprkos poteškoćama prošle godine”, zbog čega joj je drago što ovoga puta ima manje briga i problema, bar kada su finansije u pitanju. Zahvalivši Ministarstvu kulture Crne Gore što je “prepoznalo da kultura mora biti iznad politike, u svakom smislu te reči”, ona je izrazila nadu da će organizatori KotorArta dati sve od sebe da se KotorArt “popne za lestvicu više na prestižnoj mapi evropskih”, pa i svetskih kulturnih dešavanja.

I generalna direktorka Direktorata za kulturno-umetničko stvaralaštvo  Ministarstva kulture Dragica Milić istakla je značaj KotorArta za unapređenje kvaliteta kulturne ponude u Kotoru i uopšte u Crnoj Gori, ističući i da je kulturna politika zasnovana na ideji da svaki model kulture i kulturne saradnje treba još više unapređivati i stvarati bolje uslove za uspostavljanje održivog i čvrstog modela u kulturi koji će obezbediti ne samo njegovo buduće trajanje, već i kontinuitet budućeg delovanja. U tom kontekstu je istakla da je potrebno da se KotorArt ne prepoznaje samo u toku turističke sezone, već da to bude i sastavni deo kulturne ponude Kotora i van sezone, namenjen Kotoranima, ali i celoj crnogorskoj javnosti.

Festivalski sajt je kotorart.me, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

Foto: ©KotorArt i ©Krsto Vulović

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.