• Search form

09.06.2018 | 00:17

Bord EFA u Beogradu, Agnješki Holand Zlatni pečat

Bord EFA u Beogradu, Agnješki Holand Zlatni pečat

Slavna poljska rediteljka Agnješka Holand, predsednica Borda Evropske filmske akademije (EFA) koji zaseda u Beogradu, dobila je 8. juna u Jugoslovenskoj kinoteci Zlatni pečat za doprinos filmskoj umetnosti – najviše priznanje te ustanove kulture.

Na susretu evropskih i srpskih filmskih umetnika i profesionalaca u Jugoslovenskoj kinoteci, kojem je prisustvovao i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, Agnješka Holand je izjavila da je izuzetno počastvovana priznanjem.

“Ovo je vrlo lepa nagrada. Nije ni mnogo teška, staće u moju torbu i ostaće sa mnom zauvek”, rekla je Agnješka Holand, kojoj je Zlatni pečat uručio direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

Kako je izjavila, članovi Borda EFA su srećni što su u Beogradu, a ona posebno, jer je ovo za nju i jedno sentimentalno putovanje.

“Bila sam u Beogradu pre 35-40 godina. Divno je doći opet, posebno zato što se nalazimo na mestu u čijem imenu se pominje Jugoslavija. Drago mi je što sam srela moje prijatelje sa filmske škole u Pragu Gorana Markovića, Srđana Karanovića i Gorana Paskaljevića”, rekla je Agnješka Holand.

Agnješka Holand je zahvalila filmskoj kritičarki i članici EFA Dubravki Lakić koja je inicirala taj skup, kao i svim organizatorima, te ministru kulture na prisustvu.

“EFA je dom za filmske umetnike iz cele Evrope, a srpski  i jugoslovenski film su veoma važan deo evropskog filma, uvek su to bili i srećna sam da kažem da su to i danas. Inače, situacija u Evropi je teška, što nije dobro za ljude, ali je vreme krize dobro, odnosno inspirativno za filmove”, rekla je Agnješka Holand na svečanosti na kojem je i direktorka EFA Marion Doering dobila nagradu “Gorki list” za doprinos evropskoj kinematografiji.

Priznanje joj je uručio Vojin Đorđević, kreator brenda koji ima dugu tradiciju podrške filmskim stvaraocima i filmskoj umetnosti, na šta je podsetila i Marion Dering.

Prema njenim rečima, dobro se seća “Gorkog lista” sa Festivala evropskog filma na Paliću, na kojem je ta kompanija dodeljivala nagradu za najbolji film u programu Paralele i sudari.

Marion Dering podsetila je da je EFA osnovana pre 30 godina u Berlinu, u vreme dok su i taj grad i Evropa bili podeljeni.

“Tada je sa nama bio jedan vaš kolega - Dušan Makavejev koji je bio dobri duh Akademije, jedan od naših očeva-osnivača. Mi smo vrlo zahvalni na svemu što je učinio za Akademiju”, rekla je Marion Dering.

Ministar Vladan Vukosavljević je, pozdravljajući goste, izjavio da su ovakve posete i druženja prilika da se evropski filmski poslenici upoznaju sa novinama u srpskoj kinematografiji, kao i da uspostave dublje kontakte sa srpskim autorima, koji su takođe čanovi EFA, a ima ih 35 među 3.000 članova Akademije.

Vukosavljević je istakao da je ove godine iz budžeta izdvojeno rekordnih milijardu i pet miliona dinara za kinematogafiju radi podsticanja domaćih stvaralaca da nastave uspehe na domaćem i međunarodnom planu.

“Verujem da će Srbija postati stalno mesto okupljanja filmskih stvaralaca, kao i da će naši filmovi i njihovi autori biti zapaženi na međunarodnoj sceni. I Beograd i Srbija su otvoreni za saradnju u oblasti kinematografije. Imamo i sjajne lokacije za snimanje i vrhunske profesionalce u produkciji, a postoji i snažno opredeljenje za razvoj koprodukcijskih projekata”, rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević je dodao da Srbija posvećuje veliku pažnju digitalizaciji i restauraciji filmova.

“Time se bavi upravo institucija u kojoj se nalazimo, na čelu sa svojim visprenim direktorom gospodinom Pantelićem, kome se zahvaljujem na trudu koji ulaže za restauraciju i digitalizaciju filmova. To je jedan od načina da svetu pokažemo bogatstvo koje imamo u ovoj oblasti”, naglasio je Vukosavljević.

Jugoslav Pantelić, i sam član EFA, poželeo je dobrodošlicu kolegama, navodeći da skupu prisustvuju i gosti 20. Festivala nitratnog filma, koji je u toku u Kinoteci uz učešće oko 35 filmskih arhiva.

“Jugoslovenska kinoteka spada u red najbogatijih filmskih arhiva u Evropi. Čuvamo više od stotinu hiljada filmskih kopija, kao i mnoštvo drugih arhivskih materijala vezanih za film”, rekao je Pantelić, podsetivši da je u toku ove godine publici predstavljeno pet restaurisanih kultnih ostvarenja srpske i jugoslovenske kinematografije, a da je jedan od tih filmova – “Kad budem mrtav i beo” prikazan i na Berlinalu.

Gostima je prikazan kratkometražni film iz Arhiva Kinoteke “Simfonija jednog grada” (1941) autora Maksa Kalmića.  

Sastanak Borda EFA, koji čine  – polugodišnja sednica upravljačkog tela EFA, koje čine eminentni reditelji, producenti i čelnici fondova iz Evrope, održava se od 8. do 10. juna u Beogradu na inicijativu i u organizaciji Dubravke Lakić, filmske kritičarke i članice EFA, uz podršku strateških partnera Filmskog centra Srbije i brenda Gorki list.

Susret sa srpskim filmskim stvaraocima i profesionalcima imaće, pored Agnješke Holand i Marion Doering, i španski producent Antonio Saura (potpredsednik Borda), islandski reditelj Baltazar Kormakur, direktor Filmskog fonda Izraela Katrijel Šori, kao i producenti iz Italije, Rumunije, Španije, Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Poljske, Danske, Letonije i Bugarske.

Radni deo boravka upravljačkog tela EFA u Beogradu najvećim delom odnosi se na pripreme ceremonije dodele godišnjih EFA nagrada, popularnih “evropskih oskara”, koja će biti održana ove godine u decembru u Sevilji. Članovi borda EFA razmatraće i prve pristigle kandidature za tu nagradu, kao i tekuća pitanja u vezi sa aktivnostima i stvaralačkim naporima više od 3.000 članova te institucije.

EFA je  osnovana pre 30 godina tokom Berlinskog festivala, sa ciljem da ujedinjuje evropske filmske stvaraoce bez obzira na nacionalne ili političke granice i ponudi zajedničku platformu za promociju, saradnju i razmenu iskustava. Jedan od prvih članova EFA postao je reditelj Dušan Makavejev, koji je bio i dugogodišnji član Borda Akademije. Kasnije je i reditelj Goran Paskaljević bio u Bordu u dva mandata.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  30.06.2018 | 10:00

  Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor

  INGE MORATH (1923): RETROSPEKTIVA - razstava (29.6.-21.10.2018.)

  kustosa: Brigitte Blüml-Kaindl in Kurt Kaindl

  http://www.ugm.si

  11.07.2018 | 10:00

  Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana

  NEBEŠKA BITJA. Ne človek ne žival - mednarodna razstava (10.7.-4.11.2018.)

  umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

  kustosinji razstave: Zdenka Badovinac, Bojana Piškur

  http://www.mg-lj.si/si/razstave/2369/razstava-nebeska-bitja-ne-clovek-ne-zival

  12.07.2018 | 09:00

  Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

  TESLIN SVETSKI SISTEM - izložba posvećena dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije(11.7.-30.10.2018.)

  autorica: Zorica Civrić, muzejska savetnica Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba

  http://tehnicki-muzej.hr

  https://www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

  http://www.muzejnt.rs

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  22.07.2018 | 11:00

  2. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI / 2ND INDUSTRIAL ART BIENNIAL: NA LEĐIMA PALIH DIVOVA / ON THE SHOULDERS OF FALLEN GIANTS (IAB 2018) (20.7.-28.10.2018.) Labin, Pula, Raša, Rijeka, Vodnjan

  umjetnici/ce: Zanny Begg & Elise McLeod, Nina Bunjevac, CANAN, Phil Collins, Siniša Ilić, Matija Ferlin & Mauricio Ferlin, Fokus grupa, Ulrik Heltoft, Vlatka Horvat, Božena Končić Badurina, Luiza Margan, Maryanto, Naeem Mohaiemen, Oscar Murillo, Nikolay Oleynikov, Daniela Ortiz, Dan Perjovschi, Laure Prouvost, Kahlon Rajkamal, Miljohn Ruperto, Selma Selman, шkart, Marko Tadić & Miro Manojlović, Želimir Žilnik

  kustosice: Što, kako i za koga / WHW

  organizacija: Labin Art Express XXI

  suorganizacija: MMSU Rijeka, Arheološki muzej Istre

  http://www.industrialartbiennale.eu

  10.08.2018 | 10:00

  MGLC, Ljubljana

  RIKO DEBENJAK (1908-1987) - pregledna/retrospektivna razstava (9.8.-11.11.2018.)

  kustosinja razstave: Breda Škrjanec

  http://www.mglc-lj.si

  03.09.2018 | 10:00

  Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad

  Dani evropske baštine 2018.

  MAISON BARILLI: BELGRADE/NEW YORK - izložba posvećena Mileni Pavlović Barili (2.9.-28.10.2018.)

  autori: Stefan Žarić i Violeta Tomić

  http://www.pavle-beljanski.museum

  11.09.2018 | 10:00

  Francuski institut u Novom Sadu, Nikole Pašića 33, Novi Sad

  ZORAN SVILAR: LOŠI MOMCI - izložba ilustracija za Le Monde diplomatique, izdanje na sprskom jeziku (10.9.-31.10.2018.)

  http://www.institutfrancais.rs

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.