• Search form

25.09.2018 | 23:47

Budućnost seksualnosti

Budućnost seksualnosti

Problem propadanja knjižarske mreže, poraznih statistika prodaje knjiga i opšteg nepovoljnog stanja u sektoru izdavaštva u Hrvatskoj inspirisao je umetnika Bruna Isakovića na performans kolektivne odgovornosti “Budućnost seksualnosti” kojim poziva zainteresovane da besplatno preuzmu čak 750 primeraka tri toma knjige Mišela Fukoa Povijest seksualnosti”.

Isaković će 30. septembra u dvorišnom prostoru AKC Medike u Zagrebu izvesti performans/instalaciju u sklopu programa Festivala prvih, u produkciji udruženja Domino. Tokom performansa izvešće ritualizovano deljenje knjiga “Povijest seksualnosti: Volja za znanjem” (1. deo), “Briga o sebi” (2. deo) i “Upotreba zadovoljstva” (3. deo).

Isaković tak participativni performans naziva “performansom kolektivne odgovornosti”, pa je u tu svrhu poslao poziv za učešće kulturnim i obrazovnim institucijama, političkim strankama, izvršnoj vlasti na državnom i lokalnom nivou, ali i najširoj javnosti. Zainteresovane poziva da preuzmu Fukoove knjige koje će biti postavljene na drvenoj instalaciji deset sati pre početka performansa, tokom kojih će ih moći “spasiti” po jedan besplatan primerak svakog od tri toma knjige. Performans će biti završen spaljivanjem drvene instalacije.

Knjige koje po isteku trajanja instalacije ostanu na postolju biće, u okviru performansa “Budućnost seksualnosti”, prikladno uništene na kolektivnu odgovornost.

Naslov koji je motiv tog rada smatra se najznačajnijim delom Fukoa, prethodnika i osnivača queer teorije. Glavni oslonac Fukoovog pristupa analizi društva jeste seksualnost, kao prirodna karakteristika ljudskog življenja koja se na Zapadu snažno potiskuje, posebno od XVII veka do danas.

Prema rečima Isakovića, tim radom ukazuje na trenutne rezultate kulturne politike koja je dovela do toga da je više knjiga u izdavačkim skladištima nego na policama knjižara.

Domino je pre četiri godine izdao komplet od tri knjige “Povijest seksualnosti”, što je ujedno i prvi integralni prevod tog dela na hrvatski jezik. Svaki tom je štampan u tiražu od po 500 primeraka.

“Briga o sebi podstakla me je da aktivno promislim o problemu pretrpanog skladišta, te sam ponudio konceptualno rešenje koje se možda čini radikalnim izvan konteksta. Međutim, ne i u poređenju s radikalnom situacijom nemogućnosti plasiranja knjiga na tržište, nemogućnosti svih nas da knjigu ne gledaju kao na luksuz, nemogućnosti prodaje minimalne naklade dela kakvo je ‘Povijest seksualnosti’”, naveo je Isaković.

Publika učešćem pomaže da instalacija koja se pali bude bez ijedne knjige.

Oni koji nisu u mogućnosti da na dan performansa preuzmu svoje primerke knjiga, odnosno izbave ih uništenja, mogu doprineti ideji spašavanja knjiga kupovinom kompleta knjiga po ceni od sto kuna (tržišna vrednost kompleta je 357 kuna) na žiro račun izdavača IBAN: HR9724020061100291204, udruge Domino, Ožujska 9, Zagreb. Knjige će im biti dostavljene poštom na adresu koju navedu pri slanju potvrde o uplati na mejl udrugadomino@gmail.com

“Verujem da zajedničkim minimalnim trudom možemo izbeći propadanje knjiga”, poručio je Isaković.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.