• Search form

13.08.2017 | 22:24

Dačić: Diplomatsko lobiranje protiv Kosova u Unesku

Dačić: Diplomatsko lobiranje protiv Kosova u Unesku

Ministar spolјnih poslova Srbije Ivica Dačić uveren je da Kosovo neće biti primljeno u Unesko u novom pokušaju, jer će protiv toga, kako je izjavio, biti i države koje su bile udržane 2015. godine, kada je Generalna konferencija te organizacije UN odbila predlog za učlanjenje Kosova.

Dačić je izjavio 13. avgusta u Goraždevcu da je Srbija poslala izaslanike u 27 zemalјa da lobiraju protiv glasanja za prijem Kosova u Unesko, jer mnoge države ne znaju o čemu se tačno radi, prenela je RTS.

“Ako niste bili u poseti Uzbekistanu 25 godina ne možete očekivati od njega da glasa protiv prijema Kosova u Unesko”, rekao je Dačić, navodeći da i sam neprestano lobira protiv Kosova u međunarodnim organizacijama.

Dačić je najavio da će u septembru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biti na sednici Generalne skupštine UN, gde će biti nastavlјeni razgovori sa državama o pitanju zahteva za učlanjenje Kosova u Unesko.

Generalna konferencija Uneska odbila je u novembru 2015. godine predlog za učlanjenje Kosova u tu organizaciju, što je izazvalo suprotne reakcije Beograda i Prištine – dok su zvaničnici Srbije, koji su prethodno bili rezervisani u prognozama, proglasili pobedu diplomatskih aktivnosti, kosovski političari, koji su bili optimisti, izrazili su bili žaljenje, ali i najavili dalju borbu za ulazak u međunarodne organizacije, uključujući i Unesko.

Za prijem Kosova u Unesko glasali su 9. novembra 2015. godine predstavnici 92 zemlje, 50 je bilo protiv, a 29 uzdržano. Iako je većina od ukupnog broja zemalja koje su glasale (142) podržala prijem Kosova, za takvu odluku bila je potrebna dvotrećinska većina. Kosovu su nedostajala samo tri glasa za prijem u Unesko.

I Srbija i Kosovo prethodno su imali žive diplomatske aktivnosti - Srbija je razgovarala s predstavnicima 97 zemalja, a prema rečima tadašnjeg premijera, a sada predsednika Vučića, danonoćno se radilo, dok je Dačić tada izjavio da je uspeh postignut bez ijednog dolara ili evra.

Obe strane vodile su intenzivne kampanje i na društvenim mrežama - #nokosovounesco i #kosovoinunesco

Generalna konferencija Uneska prethodno je odbacila zahtev Srbije da odloži glasanje o prijemu Kosova – za predlog Srbije glasalo je 58 zemalja, protiv je bilo 88, a 22 su bile uzdržane.

Oštro se protiveći učlanjenju Kosova u Unesko, Srbija je iznela stav da je reč o politizaciji tog pitanja i kršenju Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.