• Search form

09.01.2019 | 21:52

Domino: Nastavak udara na Queer Zagreb i Perforacije

Domino: Nastavak udara na Queer Zagreb i Perforacije

Ministarstvo kulture Hrvatske drastično je smanjilo podršku za “Queer Zagreb” i “Perforacije”, što je udruženje Domino, organizator tih umetničkih festivala, ocenilo kao pokušaj njihovog gašenja i nastavak trenda koji je uspostavio bivši ministar Zlatko Hasanbegović. Domino je stoga pozvao ministarku Ninu Obuiljen Koržinek da javno iznese razloge za rezanje podrške festivalima “Queer Zagreb” i “Perforacije”, koje su oštro osudili i brojni predstavnici hrvatske umetničke scene.

“Queer Zagreb”, najdugovječniji i najveći LGBTQ umetnički program u Hrvatskoj, u protekle je tri godine srezan za 120.000 kuna ili 70%, što je ujedno i najveći pad podrške za pojedinačni program nezavisne kulture. Istovremeno, festival “Perforacije” izgubio je podršku za 40%, saopštio je Domino povodom objavljivanja rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Hrvatske za 2019. godinu, navodeći da se radi o sramotnim odlukama koje uništavaju dva međunarodno poznata i priznata festivala preko kojih su desetine domaćih umetnika prikazali svoje radove u inostranstvu i u okviru kojih je u Hrvatskoj gostovalo stotine umetnika iz više od 40 zemalja.

Domino je podsetio da je, kao jedna od najaktivnijih organizacija civilnog društva koje deluju u kulturi, samo tokom 2018. organizovao stotinak događaja u Hrvatskoj i desetak država širom sveta, te podržao je predstavljanjem i koprodukcijama više od 40 hrvatskih autorki i autora. To sve Ministarstvu kulture, kako je naveo Domino, očigledno ipak nije dovoljno, ili je zapravo previše, pa je “odlučilo da pokrene polagano gašenje ‘Queer Zagreba’ i ‘Perforacija’”.

“Queer Zagreb” pokrenut je 2003. kao festival koji snažno podržava umetnost koja propituje društvene norme, te otvorio prostor u društvu za mnoge savremene autore, teme i osnaživanje manjinskih identiteta. “Perforacije”, pak, odgovaraju na potrebu za širom podrškom cele nezavisne scene, usled nedostatka takve podrške od strane institucija – festival je u svojih deset godina postao najveća manifestacija nezavisne scene koja okuplja svake godine brojne umetnike, te program predstavlja u sedam hrvatskih gradova, naveo je u saopštenju predsednik udruženja Domino Zvonimir Dobrović.

Ističući da oba festivala neretko progovaraju o političkim, društvenim i aktivističkim pitanjima, te da je svestan da “svaka artikulacija političke naravi ume da zasmeta, a naročito kada artikuliše kritiku upravljačkih instanci”, Dobrović je naveo i da je Domino beskompromisno kritički orijentisan prema odnosu Ministarstva kulture spram nezavisne scene, zbog čega poslednje smanjenje podrške ne može da vidi drugačije nego kao pokušaj gašenja “Queer Zagreba” i “Perforacija”.

“Ovo javno obraćanje jednako je političke prirode – ukoliko je reč o mišljenju da opisano delovanje udruženja nije u skladu s (kulturnom?) politikom Ministarstva kulture, tražimo da se to i javno obznani, a ne da se programi stupnjevito oslabljuju ne bi li se diskretno uklonio ometajući faktor”, poručio je Dobrović.

Dobrović je podsetio i da je Domino za protekle bezmalo dve decenije delovanja postao činjenica hrvatske kulturne scene, želelo to Ministarstvo kulture da prizna ili ne. Uz desetine autorki i autora koje podržava, organizacija sarađuje i sa desetinama organizacija iz područja kulture, ljudskih prava, obrazovanja i medija, te uz programe saradnje za njih organizuje i aktivnosti podrške i edukacije. Prilažući izjave podrške umetnika koji se brzo odazvali na vesti o rezanju budžeta za programe Domina, Dobrović je rekao da je potencijalni popis znatno duži, između ostalog i zato što je međunarodna prepoznatost delovanja Domina dovela i do snažne prisutnosti umetnika i organizacija s kojima je povezana u inostranstvu – o čemu svedoči i kontinuirana uključenost tog udruženja u EU programe, te učestali pozivi stranih organizacija da se u okviru njihovih programa predstave hrvatski umetnici.

“Svi oni, a ne samo živo zainteresovani zaposlenici udruženja Domino, zaslužuju da čuju obrazloženje Ministarstva kulture zašto projekti s kojima sarađuju i u kojima već godinama učestvuju ne odgovaraju viziji koje Ministarstvo gaji o razvoju hrvatske kulturne scene. Zapravo, rezultati rada udruženja Domino govore mnogo, ali i odluke kojima Ministarstvo kulture iz godine u godinu srozava dignitet naših programa”, naveo je Dobrović, pozivajući ministarku da javno kaže na osnovu čega je “Queer Zagrebu” i “Perforacijama” opet smanjena podrška i da li je reč o homofobiji, zastrašivanju, kažnjavanju, birokratskoj grešci ili, pak, o kulturnoj strategiji koja ruši i ono malo nezavisne scene koje je ostalo.

Podršku Dominu izrazili su pozorišni reditelj Ivica Buljan, Gordana Vnuk i Branko Brezovec iz Eurokaza, umetnička voditeljka Studija za savremeni ples Bosiljka Vujović Mažuran, pozorišna rediteljka Anica Tomić, konceptualna umetnica i performerka Vlasta Delimar, plesne umetnice Ana Kreitmeyer i Ina Sladić, konceptualni umetnik i performer Siniša Labrović, multimedijalni umetnik i performer Igor Grubić, muzejski savetnik u Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu Tihomir Milovac, konceptualni umetnik Damir Bartol (Grupa Kugla – DB Indoš / Kuća ekstremnog muzičkog kazališta)...

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Zoran Popovic, Zid
Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom