• Search form

29.06.2018 | 11:23

Druga generacija Rok kampa za devojčice

Druga generacija Rok kampa za devojčice

Rok kamp za devojčice, u organizaciji kolektiva Femix, održava se drugi put na ovim prostorima od 25. juna do 1. jula u Sremskim Karlovcima, kada će biti održan završni koncert mladih učesnica iz cele Srbije, koje vole rok muziku i žele da sviraju u sopstvenom bendu.

Devojčice od deset do 14 godina nedelju dana imaju priliku da vežbaju gitaru, bas gitaru, klavijature i bubnjeve, uz podršku mentorki – mladih muzičarki sa domaće alternativne scene: Selene Simić i Biljane Šunjka na bubnjevima, basistkinja Anje Tvrtković i Jelene Mihić, klavijaturistkinja Marije Nikolić i Isidore Dimić i gitaristkinja Mine Stojanović i Tijane Milivojević.

Devojčice iz Beograda i Novog Sada, ali i Lazarevca, Obrenovca, Vršca, Kovina, Žablja, Sremske Mitrovice, Jagodine, Sokobanje, Blaca, Smedereva i Knjaževca, vežbaju domaće i svetske rok hitove koje će izvesti na završnom koncertu.

Završni koncert druge generacije Rok kampa za devojčice biće održan 1. jula u 13 časova na otvorenoj bini Ekološkog centra Radulovački (Mitropolita Stratimirovića 5, Sremski Karlovci), a nastupiće osam  bendova koje su devojčice formirale tokom kampa, kojima će same dati ime.

Program kampa, uz muzičke radionice, obuhvata i večernji edukativni program, u okviru kojeg sa devojčicama rade dramaturškinja Minja Bogavac, muzičarke Tamara Ristić Kež, Bojana Vunturišević i Nataša Tasić Knežević, etnomuzikološkinja dr Iva Nenić, muzički PR i novinarka Jovana Coka Stanković, kao i aktivistkinje aktivistkinje Nađa Duhaček i Sanja Pavlović i Jovana Markulić iz kampanje "Mogu da neću".

“Na prvoj radionici bubnja mi je bilo teško i malo neobično, ali je već na drugoj bilo mnogo lakše pošto sam razumela šta treba da radim kad smo krenuli da učimo da sviramo pesmu”, izjavila je jedna od učesnica ovogodišnjeg kampa, bubnjarka.

Projekat Rok kamp za devojčice jedan je u nizu aktivnosti za afirmaciju ženskog stvaralaštva koji sprovodi kolektiv Femix, koji postoji od 2010. godine, a čine ga mlade žene zainteresovane za unapređenje rodne ravnopravnosti među mladima i u kulturi.

Prvi rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope održan je u avgustu 2017. godine na Avali. U međuvremenu, taj jedini kamp na Balkanu postao je deo Svetske mreže rok kampova za devojčice - GRCA, čija će konferencija evropskog ogranka, inače, biti održana u septembru u Beogradu.

Rok kamp za devojčice održava se ove godine uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Rekonstrukcije Ženskog fonda, Fondacije "Jelena Šantić", kompanija Contango doo i Erste Banke, te svih koji su uplatili novac putem platforme Donacije.rs. Partneri su Ekološki Centar Radulovački, Proto, Anđeli, Coca Cola i Autonomni ženski centar - Mogu da neću.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.