• Search form

17.04.2018 | 15:07

Društvena briga umesto sistemskog nemara

Društvena briga umesto sistemskog nemara

Građani, aktivisti i umetnici koji već mesecima sređuju napušteni vojni objekat na Dorćolu, koji je tokom proteklog vikenda i zvanično otvoren kao društveno-kulturni centar NNK, suočeni su sa pokušajima policije da spreči njihovo delovanje, ali su odlučni da nastave aktivnosti u opštem interesu i odbrane taj prostor ako bude potrebno.

“Ostaćemo tu, smatramo da ne radimo bilo šta pogrešno, već da pomažemo državi i društvu”, rekao je za portal SEEcult.org Nikola Radivojević iz grupe građana i aktivista koja je 14. aprila i zvanično otvorila Društveni centar NNK (No Name Korpus) u Ulici cara Uroša 63, u nekadašnjem vojnom samačkom hotelu “Dorćol” koji je godinama prazan i prepušten propadanju.

Vojna i regularna policija dolazila je u NNK svakodnevno od kada je otvoren, a od građana i aktivista koji ga i dalje sređuju traženo je da obustave aktivnosti i da ga napuste.

Ministarstvo odbrane saopštilo je 16. aprila da je vojna policija “u okviru svojih nadležnosti, upozorila osobe koje su neovlašćeno ušle u napušteni vojni objekat i sa svim činjenicama upoznala nadležnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu”, te da, “imajući u vidu loše stanje objekta, na kome su vidna oštećenja fasade i zidnih konstrukcija, postoji velika opasnost od urušavanja pojedinih prostorija objekta, kao i mogućeg povređivanja osoba koje se tu nalaze”. Ministarstvo odbrane saopštilo je i da “neće snositi odgovornost za eventualne posledice po bezbednost i zdravlje osoba koje su neovlašćeno upale u napušteni vojni objekat” za koji je navedeno da je “neperspektivan” i da se “nalazi u Master planu vojnih nepokretnosti, koji nije dugo godina korišćen niti adekvatno održavan”.

Radivojević je rekao da saopštenje Ministarstva odbrane predstavlja vrstu pritiska i zamenu teza.

Prema njegovim rečima, taj prostor je deset godina sistematski i institucionalno zapušten da bi se napravila damping cena kako bi ga neko uzeo “ispod žita”.

“Stanje u kojem se nalazi objekat je posledica nemara, što je krivično delo, i odgovornost je na nadležnima”, rekao je Radivojević, dodajući da je skandalozno što sada optužuju ljude koji su “golim rukama za mesec dana uradili više za taj prostor nego što su oni za deset godina učinili”.

Odbacujući navode da je prostor nebezbedan, Radivojević je rekao da su aktivisti “onemogućili šanse da se bilo ko povredi”, a podsetio je i da je tokom vikend otvaranja Društvenog centra NNK među više stotina posetilaca bilo i tromesečnih beba i ljudi u poznijim godinama, i da niko nije doživeo bilo kakvu neprijatnost.

“Mi ćemo osigurati bezbednost svima bolje nego bilo koje fizičko-tehničko obezbeđenje. Mi ćemo to uraditi, samo neka nas niko ne dira”, rekao je Radivojević.

Radivojević je rekao i da ne veruje da će “desiti sudski nalog” za napuštanje NNK, a ako do njega dođe, kazao je da će biti preduzete kontramere.

“Podrška se uvećava, jasno je ljudima da je ovo ispravna stvar i da  ne kršimo nikakve norme”, rekao je Radivojević.

Prema rečima Radivojević, grupa osoba u civilu nalepila je na ulazna i zadnja vrata objekta 17. aprila ujutro natpis “Vojna zgrada – hotel ‘Dorćol’”.

“Bilo im je potrebno deset godina da samo to urade… Neko ko bi bio nadležan morao bi da stavi i natpis da je na prodaju”, rekao je Radivojević.

Društveni centar NNK otvoren je tokom proteklog vikenda intenzivnim programom koji je obuvatao dramske radionice, performanse, muzičke nastupe, projekcije filmova, razgovore, kuvanje u dvorištu i akcije na daljem sređivanju tog prostora.

NNK je zamišljen kao mesto koje okuplja mlade i lokalnu zajednicu koja se bavi kulturom, umetnošću i obrazovanjem.

Aktivisti koji nisu više mogli da gledaju kako prelepa zgrada u Cara Uroša 63 polako, ali sigurno propada i postaje pusta, odlučili su da je zauzmu “u ime naroda i čitavog društva”, u želji da pokažu da treba sačuvati svest o tome da “neki prostori moraju da budu zajednički, otvoreni i dostupni za sve, da neke stvari zaista mogu da pripadaju svima i da se koriste za dobro svih, članova lokalne zajednice, stanovnika čitavog grada, kao i svih onih koje put nanese ovamo, bez obzira na nacionalnost, rasu, pol, veroispovest..."

*Foto: Rena Raedle

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.