• Search form

17.04.2018 | 15:07

Društvena briga umesto sistemskog nemara

Društvena briga umesto sistemskog nemara

Građani, aktivisti i umetnici koji već mesecima sređuju napušteni vojni objekat na Dorćolu, koji je tokom proteklog vikenda i zvanično otvoren kao društveno-kulturni centar NNK, suočeni su sa pokušajima policije da spreči njihovo delovanje, ali su odlučni da nastave aktivnosti u opštem interesu i odbrane taj prostor ako bude potrebno.

“Ostaćemo tu, smatramo da ne radimo bilo šta pogrešno, već da pomažemo državi i društvu”, rekao je za portal SEEcult.org Nikola Radivojević iz grupe građana i aktivista koja je 14. aprila i zvanično otvorila Društveni centar NNK (No Name Korpus) u Ulici cara Uroša 63, u nekadašnjem vojnom samačkom hotelu “Dorćol” koji je godinama prazan i prepušten propadanju.

Vojna i regularna policija dolazila je u NNK svakodnevno od kada je otvoren, a od građana i aktivista koji ga i dalje sređuju traženo je da obustave aktivnosti i da ga napuste.

Ministarstvo odbrane saopštilo je 16. aprila da je vojna policija “u okviru svojih nadležnosti, upozorila osobe koje su neovlašćeno ušle u napušteni vojni objekat i sa svim činjenicama upoznala nadležnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu”, te da, “imajući u vidu loše stanje objekta, na kome su vidna oštećenja fasade i zidnih konstrukcija, postoji velika opasnost od urušavanja pojedinih prostorija objekta, kao i mogućeg povređivanja osoba koje se tu nalaze”. Ministarstvo odbrane saopštilo je i da “neće snositi odgovornost za eventualne posledice po bezbednost i zdravlje osoba koje su neovlašćeno upale u napušteni vojni objekat” za koji je navedeno da je “neperspektivan” i da se “nalazi u Master planu vojnih nepokretnosti, koji nije dugo godina korišćen niti adekvatno održavan”.

Radivojević je rekao da saopštenje Ministarstva odbrane predstavlja vrstu pritiska i zamenu teza.

Prema njegovim rečima, taj prostor je deset godina sistematski i institucionalno zapušten da bi se napravila damping cena kako bi ga neko uzeo “ispod žita”.

“Stanje u kojem se nalazi objekat je posledica nemara, što je krivično delo, i odgovornost je na nadležnima”, rekao je Radivojević, dodajući da je skandalozno što sada optužuju ljude koji su “golim rukama za mesec dana uradili više za taj prostor nego što su oni za deset godina učinili”.

Odbacujući navode da je prostor nebezbedan, Radivojević je rekao da su aktivisti “onemogućili šanse da se bilo ko povredi”, a podsetio je i da je tokom vikend otvaranja Društvenog centra NNK među više stotina posetilaca bilo i tromesečnih beba i ljudi u poznijim godinama, i da niko nije doživeo bilo kakvu neprijatnost.

“Mi ćemo osigurati bezbednost svima bolje nego bilo koje fizičko-tehničko obezbeđenje. Mi ćemo to uraditi, samo neka nas niko ne dira”, rekao je Radivojević.

Radivojević je rekao i da ne veruje da će “desiti sudski nalog” za napuštanje NNK, a ako do njega dođe, kazao je da će biti preduzete kontramere.

“Podrška se uvećava, jasno je ljudima da je ovo ispravna stvar i da  ne kršimo nikakve norme”, rekao je Radivojević.

Prema rečima Radivojević, grupa osoba u civilu nalepila je na ulazna i zadnja vrata objekta 17. aprila ujutro natpis “Vojna zgrada – hotel ‘Dorćol’”.

“Bilo im je potrebno deset godina da samo to urade… Neko ko bi bio nadležan morao bi da stavi i natpis da je na prodaju”, rekao je Radivojević.

Društveni centar NNK otvoren je tokom proteklog vikenda intenzivnim programom koji je obuvatao dramske radionice, performanse, muzičke nastupe, projekcije filmova, razgovore, kuvanje u dvorištu i akcije na daljem sređivanju tog prostora.

NNK je zamišljen kao mesto koje okuplja mlade i lokalnu zajednicu koja se bavi kulturom, umetnošću i obrazovanjem.

Aktivisti koji nisu više mogli da gledaju kako prelepa zgrada u Cara Uroša 63 polako, ali sigurno propada i postaje pusta, odlučili su da je zauzmu “u ime naroda i čitavog društva”, u želji da pokažu da treba sačuvati svest o tome da “neki prostori moraju da budu zajednički, otvoreni i dostupni za sve, da neke stvari zaista mogu da pripadaju svima i da se koriste za dobro svih, članova lokalne zajednice, stanovnika čitavog grada, kao i svih onih koje put nanese ovamo, bez obzira na nacionalnost, rasu, pol, veroispovest..."

*Foto: Rena Raedle

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.