• Search form

13.10.2017 | 17:43

Gajoviću nagrada Vip iskorak

Gajoviću nagrada Vip iskorak

Nagradu Vip iskorak, koju dodeljuju Beogradski festival igre (BFI) i kompanija Vip mobile za novinarsku izuzetnost i popularizaciju umetničke igre u Srbiji, dobio je glavni i odgovorni urednik “Ilustrovane politike” Aleksandar Gajović, inače novoimenovani državni sekretar za informisanje.

Direktorka BFI Aja Jung istakla je 13. oktobra na svečanosti u Nacionalnoj fondaciji za igru da je Gajović profesionalnim pristupom u izveštavanju o renomiranim igračima i trupama koje su nastupale na BFI, zajedno sa svojom redakcijom, doprineo promociji i afirmisanju umetničke igre u Srbiji.

Zahvaljujući na priznanju, koje mu je urucio generalni direktor kompanije Vip mobile Dejan Turk, Gajović je rekao da ga nagrade tokom višedecenijske karijere nisu mimoilazile, ali da mu je ova, koja u sebi sadrži termine iskorak i izuzetnost, naznačajnija jer je vezana za profesiju kojom se bavi.

“Lepo je i vredno u ovom našem vremenu, kada su događaji i emocije brzi i nekako pomešani na različitim nivoima, primiti bilo kakvo priznanje, a kamoli ovo koje dolazi od Vipa i Beogradskog festivala igre, čije vrednosti i merila, kao ni snagu njihove saradnje, ne treba porediti ni sa jednim drugim primerom”, rekao je Gajović, čije je imenovanje za državnog sekretara za informisanje izazvalo burne reakcije u stručnoj javnosti.

Gajović je imenovan za novog državnog sekretara za informisanje na sednici Vlade Srbije 12. oktobra, objavilo je Udruženje novinara Srbije, čija je nekadašnja predsednica, novinarka Ljiljana Smajlović, podnela tim povodom ostavku u Radnoj grupi Ministarstva kulture i informisanja za izradu nove Medijske strategije. Kao razlog je navela da Gajović “javno propagira neuke šovinističke predrasude prema ženama”.

BFI dodeljuje sa kompanijom Vip mobile četvrti put nagradu Vip iskorak, uz nagrade Vip poziva za domaće baletske umetnike koji su napravili značajnu karijeru u inostranstvu i Vip talenti - za podršku mladim nadama savremene igre.

Dejan Turk ocenio je da je BFI porastao tokom 10 godina, koliko traje partnerstvo tog festivala sa Vip mobile. Kao posebno dragu, naveo je upravo nagradu Vip iskorak, jer u vremenu kada su mediji prepuni negativnih priča skreće pažnju na pozitivne teme o igri i umetnosti.

Cilj nagrade Vip poziva je da podstakne i ohrabri urednike i novinare kulturnih redakcija u kreiranju sadržaja u oblasti kulture i negovanju pozorišne i baletske publike.

Dosadašnji dobitnici su: Sonja Šulović (Blic), Biljana Lijeskić (Politika) i Marija Krtinić (Danas).

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.