• Search form

19.06.2018 | 16:11

Globalni protest za Asanža

Globalni protest za Asanža

Širom sveta 19. juna organizovani su protesti kojima se traži oslobađanje osnivača WikiLeaksa Džulijana Asanža, koji već tačno šest godina živi u izolaciji u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje SAD povodom istrage koja se protiv njega vodi zbog odavanja tajnih američkih dokumenata.

U strahu da bi ambasada Ekvadora, kako se spekuliše u poslednje vreme, mogla da popusti pod pritiskom SAD, Asanžove pristalice širom sveta ponavljaju zahtev za njegovo oslobađanje protestima organizovanim ispred američkih i britanskih ambasada. Posebnu zabrinutost izražavaju zbog njegovog fizičkog i psihičkog stanja koje je ugroženo zbog šestogodišnje izolacije.

Protesti u znak podrške Asanžu organizovani su posredstvom društvenih mreža na različitim lokacijama u Evropi, Severnoj Americi, Aziji i Australiji. Organizatori očekuju da će to biti početak međunarodnog pokreta radničke klase koja će zahtevati njegovu slobodu, u okviru šire kampanje protiv rata, cenzure i za odbranu demokratskih prava.

Protestni skup ispred ekvadorske ambasade u Londonu organizovao je pokret DiEM25 koji je pokrenuo i peticiju za oslobađanje Asanža, podržanu do sada potpisima više od 82.000 ljudi iz celog sveta.

I u Sidneju je već protestovalo nekoliko hiljada ljudi, u organizaciji Socijalističke partije jednakosti.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.