• Search form

12.07.2018 | 08:52

Gluve cipele

Gluve cipele

Beogradski umetnici Rena Redle i Vladan Jeremić izveli su u Palermu, u okviru Manifeste 12, umetničku intervenciju “Gluve cipele”, koja se bavi proizvodnim lancem konfekcijske industrije uspostavljenim u okviru saradnje Italije i Srbije, a konkretno - proizvođačem cipela GEOX koji se više puta našao u žiži javnosti zbog nehumanih uslova rada.

U okviru umetničke akcije “Gluve cipele”, koja je izvedena 9. jula na ulicama Palerma kao deo programa festivala “Politika disonance” na Manifesti 12, Rena Redle i Vladan Jeremić ukazali su na problem radničkih prava noseći posebno za tu priliku producirane banere sa crtežima, uz zvuk i rekvizite.

Prema rečima umetnika, Vlada Srbije pomogla je kompaniji GEOX visokim subvencijama i poreskim olakšicama, a to je samo jedna od mnogih kompanija koje posluju u okviru carinskog sistema cirkularnog uvoza iz zemalja članica EU u Srbiju i nazad, kojim se istovremeno štiti tekstilna industrija EU.

Akcija “Gluve cipele” ukazuje na uslove rada u GEOX-u, koji su daleko ispod humanih standarda - o čemu su izveštavali italijanski i srpski mediji. Radnici koji su otvoreno govorili za medije o povredama radničkih prava, zlostavljanju i ponižavajućem ophođenju rukovodstva ili su potražili pravnu pomoć, bivali su otpušteni ili su potisnuti, a njihovo sindikalizovanje je opstruirano, naveli su Rena Redle i Vladan Jeremić, koji su izveli umetničku intervenciju u glavnoj šoping ulici Palerma, na kojoj se nalazi većina poznatih modnih brendova, pa i prodavnica samog GEOX-a.

Politika disonance” zamišljen je kao festival zvuka, nojza, političkog videa i performansa u okviru Manifeste 12, a predstavlja umetnike iz celog sveta i podstiče njihovu saradnju u istrazi o razdoru koja definiše naše vreme. Sagledavanjem disonance kao muzičkog pojma i kao izraza koji se koristi za opisivanje društvenog preloma, “Politika disonance” donosi radove koji se kroz performans i diskurzivnost fokusiraju na ulogu disonance u današnjem vremenu.

Kustosi tog festivala su Mike Watson i Emanuele Riccomi, Quartair, Social Sensibility and Perpetuum Mobile / Artists at Risk, a među učesnicima su:
Participating artists: Antoine Agudze, Natasja Alers, Simone Bertugno (League of Art Legends), Harold de Bree, Rob Bothof, Baran Çağinli, Caspar, Stefano Canto, Chto Delat, Amos Cappuccio, Sounkarou Dembélé, Blandine De La Taille, Ramy Essam, Fenni, Nico Feragnoli, Snövit Snow Hedstierna, Shingo Inao, Fatoş İrven, Nikos Kokolakis, Giuseppe Lana, Yael Levy, Cristiano Luciani (aka Chris X), Gilles Mardirossian, Dominique Manu, Marita Muukkonen, Richard Nathaniel, Nikolay Oleynikov (Chto Delat) with Radio Pravda, Erkan Özgen, Robert Pettena, Alessandro Rolandi, Dembele Sounkarou, Antti Tenetz, Zhao Tao, Issa Touma, Rena & Vladan, Oliver Ressler, Mike Rijnierse, Ivor Stodolsky, Tito Valery, Zhang Wei, WuShuqing, Thom Vink, Hamid Zeggane, Tianji Zhao…

Festival su podržali Goethe-Institut Palermo, Kone fondacija, Mondriaan i Artseverywhere.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.