• Search form

19.10.2017 | 10:43

Istorijat vizuelnog identiteta Studenta

Istorijat vizuelnog identiteta Studenta

Izložba “Vizuelni identitet & vizuelna naracija - list ‘Student’ u istoriji grafičkog dizajna, ilustracije, karikature, stripa i fotografije” biće otvorena 24. oktobra u Domu kulture Studentski grad, u organizaciji inicijative za obeležavanje 80 godina od izlaska prvog broja tog glasila.

Postavka na 33 table predstavlja reprezentativne sekvence iz  istorije lista studenata Beogradskog univerziteta, svedoccechi o kreativnosti, slobodoumlju, hrabrosti, raznovrsnim talentima i poletnom duhu hiljada mladih ljudi i ostalih saradnika, istakli su na konferenciji za novinare 18. oktobra u Media centru nekadašnji urednici “Studenta” Branka Otašević, kao i Jugoslav Vlahović, Nikola Kostandinović i Milenko Mihajlović koji su, uz Dejana Đurovića, autori dizajna izložbe.

Vizuelni identitet “Studenta”, pored njih, gradili su i Florijan Hajdu, Milan Marjanović, Nenad Čonkić, Petar Otoranov, Slobodan Ivkov, Miroslav Zeljug, Nenad Mikalački Đango, Dragan Papić, Srđan Pečeničić, Rade Marković, Branko Gavrić, Mirko Ilić, Gradimir Smuđa, Stanislav Šarp/Đorđe Milekić, Ljubica Mudri, Emil Vaš...

Prema podacima koje je prikupio urednik izložbe, takođe nekadašnji urednik “Studenta” Ljubomir Kljakić, od 15. marta 1937. godine, kada je izašao prvi broj, pa do 1940. godine objavljeno je 25 brojeva. Posle Drugog svetskog rata, od 1946. do kraja 1989. godine, štampano je 1.375 brojeva, odnosno 32 broja po godini studija, a prosečan tiraž bio je oko 10.000 primeraka.

Nakon toga bilo je nekoliko pokušaja da se uspostavi kontinuitet, ali je koncept promenjen i list je prerastao u vrstu magazina. Objavljeno je po nekoliko brojeva 1991,92. i 93. godine, usledila je pauza, ponovo je izašao 1995. pa 1999. i 2000. godine.

Od 2011. “Student” je prešao na elektronsko izdanje.

Izložba je skroman izbor iz te silne količine materijala i, koliko je to moguće, reprezentativan presek 1.375 brojeva. Kljakić je izrazio nadu da će izložba podstaći dalja istraživanja.

Autor kataloga za izložbu je Marina Lučić iz DKSG-a, a autor plakata i znaka jubileja Nikola Kostandinović.

Inicijativu za obeležavanje jubileja pokrenuli su u jesen 2016. godine bivši glavni i odgovorni urednici, urednici rubrika i saradnici “Studenta”, koje je okupila Jelica Stojančić.

Od marta ove godine organizovane su četiri tribine “Tradicija i inovacija” o različitim aspektima legendarnog glasila Beogradskog univerziteta na kojima je predstavljen doprinos “Studenta” univerzitetskom radu i životu, ali i opštedruštvenom razvoju, njegova uloga u istoriji ideja, profesionalnom žurnalizmu, likovnim umetnostima, književnosti, humoru i satiri...

U planu je nastavak projekta naredne godine - učešće na izložbi u Muzeju Jugoslavije na temu pola veka od 1968. godine i događaja u kojima je “Student” aktivno učestvovao vanrednim brojevima, zatim na tribini Doma omladine Beograda o studentskoj i omladinskoj štampi, a kao kruna projekta predviđeno je objavljivanje monografije o listu “Student”.

Izložba u DKSG-u biće otvorena do 11. novembra.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.